Parlamentul israelian a dat luni votul final asupra unor modificări controversate aduse sistemului judiciar, o măsură contestată, dar dorită de premierul Benjamin Netanyahu şi de coaliţia sa conservatoare. La câteva minute după vot, un grup de supraveghere politică și liderul opoziției au declarat că vor face recurs împotriva legii la Curtea Supremă.
Mai exact, modificările restrâng dreptul Curții Supreme de Justiție de a cenzura actele legislativului și executivului, în condițiile în care Israelul nu are o Constituție scrisă așa cum state ca Franța, Statele Unite sau România.
Săptămâni de proteste şi de opoziţie publică în masă care au zguduit ţara şi au divizat societatea
Knesset-ul – parlamentul unicameral al Israelul – a dat aprobarea finală unei legi care împiedică instanţele să revizuiască caracterul rezonabil al deciziilor guvernamentale şi ministeriale, primul proiect de lege important care a trecut în cadrul reformei judiciare a guvernului.
Proiectul de lege a fost adoptat cu 64 de voturi pentru şi 0 împotrivă, în condiţiile în care deputaţii opoziţiei au boicotat votul final asupra proiectului de lege în semn de protest.
Parlamentarii opoziției au abandonat sesiunea în semn de protest, unii dintre ei strigând: “Să vă fie rușine!”
Poliţia a folosit tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanţii care se opun măsurilor preconizate de coaliţia naţionalist-religioasă a lui Netanyahu, iar agenţii au ridicat cu forţa protestatarii care se legaseră cu lanţuri de stâlpi şi blocaseră drumul în faţa parlamentului.
Proteste și controverse pe noile reforme ale Justiției din Israel
Cu toate acestea, ministrul justiției, Yariv Levin, unul dintre arhitecții pachetului de reforme prezentat de Netanyahu ca fiind necesar pentru a crea mai mult echilibru între ramurile guvernului, nu s-a lăsat descurajat, potrivit informațiilor Reuters.
“Am făcut primul pas în procesul istoric, important, de reparare a sistemului de justiție și de restabilire a puterilor care au fost luate de la guvern și Knesset (parlament)”, a declarat el într-un discurs.
Criticii sunt îngrijorați că reformele urmăresc să limiteze independența justiției
Nu doar criticii interni au afirmat că reforma justiției dorită de actuala coaliție de guvernământ slăbește caracterul democratic al statului Israel ci și partenerii externi. Președintele Statelor Unite, Joe Biden, i-a cerut premierului Netanyahu să oprească reforma justiției, iar SUA sunt principalul sprijinitor al Israelului oferind asistență militară anuală de peste trei miliarde de dolari.
Biden i-a cerut lui Netanyahu să nu adopte modificările care ar limita prerogativele Curții Supreme
Într-o declarație fără precedent care vizează politica internă a unui stat partener strategic, Biden îi cere lui Netanyahu să nu adopte modificările care ar limita prerogativele Curții Supreme, spunând că este foarte îngrijorat de consecințele acestei legislații asupra democrației și a securității statului, transmite Axios.
“Ținând cont de amploarea amenințărilor și provocărilor cu care se confruntă Israelul în acest moment, nu are sens ca liderii israelieni să se grăbească cu aceste reforme – obiectivul Israelului ar trebui să fie găsirea unui consens”, a întărit Biden.
Președintele SUA l-a îndemnat pe Netanyahu, într-o convorbire telefonică ce a avut loc săptămâna trecută, să încerce să ajungă la un acord cu toate părțile implicate în privința modificărilor legislative.
Cei mai mulți israelieni dezaprobă modificările privind reforma judiciară
Peste 250.000 de israeliani au protestat în weekend la Tel Aviv, Ierusalim, Haifa și în alte mari orașe ale țării, și alte zeci de mii de persoane au mărșăluit pe caniculă din Tel Aviv spre Ierusalim pentru a-și exprima dezaprobarea față de reforma judiciară.
Sâmbătă noaptea, înainte de a se încheia demonstrațiile, premierul Benjamin Netanyahu, în vârstă de 73 de ani, a fost spitalizat pentru o intervenţia chirugicală în care i s-a implantat un stimulator cardiac, după ce medicii îi depistaseră o “aritmie temporară.”
El a fost externat luni dimineaţă, au anunţat biroul şefului guvernului şi un purtător de cuvânt al Centrului Medical Sheba de lângă Tel Aviv. Acesta a plecat din spital cu câteva ore înainte de a avea loc un vot crucial pe una din prevederile principale ale reformei judiciare.