Noua Comisie Europeană, condusă în continuare de Ursula von der Leyen, nu va atinge paritatea de gen deoarece majoritatea statelor membre au propus doar bărbați pentru posturile de comisari. Acest lucru contravine cererii politicienei germane ca fiecare capitală europeană să propună câte o femeie și un bărbat.
Distribuţia portofoliilor în cadrul noului executiv european a dus la un echilibru de aproape 50%, cu 13 femei şi 14 bărbaţi în configuraţia actuală. Din păcate, acest lucru va duce la o echipă dominată de bărbaţi pentru următorii cinci ani, deoarece există aproape dublu mai mulţi bărbaţi decât femei în funcţii importante.
Până acum, dintre numele importante care au fost anunţate, doar şapte sunt ale femeilor (Germania, Croaţia, Estonia, Spania, Finlanda, Portugalia şi Suedia). Totuşi, lista ar putea fi completată cu Bulgaria, singura ţară care a propus un bărbat şi o femeie înainte de termenul limită din 30 august.
Candidații pentru Comisia Europeană includ nume proeminente din Bulgaria și Belgia
Potrivit Sofiei, candidaţii propuşi pentru şefia diplomaţiei bulgare sunt Ekaterina Zaharieva, fostă ministru şi Iulian Popov, fost ministru al mediului.
În Belgia, există două nume care au fost menționate pentru poziția de comisar european. Unul dintre acestea este al actualului comisar pentru justiție, Thierry Reynders, care și-a manifestat interesul de a continua în guvernul comunitar după ce nu a reușit să fie ales la conducerea Consiliului Europei. Celălalt nume este al șefei diplomației belgiene, Hadja Lahbib, ambele fiind membri ai partidului liberal francofon.
Comisia Europeană este formată dintr-o echipă puternică de 27 de înalţi funcţionari, care vor reprezenta fiecare ţară membră a UE. Cu toate acestea, înainte ca Colegiul comisarilor să fie stabilit, pot exista schimbări şi ajustări. Preşedintele propus, Von der Leyen, poate respinge candidaţii care nu îndeplinesc criteriile necesare pentru post.
După ce echipa a fost acceptată și portofoliile au fost împărțite, Parlamentul European va examina fiecare candidat în parte și va trebui să dea aprobarea pentru Comisia Europeană ca întreg. Faptul că Parlamentul European a susținut-o pe candidata creștin-democrată germană pentru un nou mandat la conducerea executivului european este un aspect important ce trebuie avut în vedere în această decizie.
Deși au existat ajustări în ultima legislatură (inclusiv două propuneri schimbate), este greu de crezut că va avea loc o schimbare atât de drastică încât să conducă la o Comisie Europeană cu o paritate de gen perfectă.
Ursula von der Leyen prioritizează paritatea de gen
Nu există nicio cerință ca executivul european să aibă o anumită caracteristică, dar tratatele impun respectarea unui echilibru de gen, politic și geografic. Cu toate acestea, obținerea unei parități de gen a fost unul dintre obiectivele prioritare ale Ursulei von der Leyen, prima femeie care a preluat funcția de președinte al Comisiei Europene în 2019.
Deși nu există multe femei pe lista de numiri, ele vor ocupa unele dintre cele mai importante poziții în viitorul apropiat. Printre acestea se numără președintele Comisiei Europene și înaltul reprezentant pentru politica externă a UE, fostul prim-ministru din Estonia Kaja Kallas, un lider liberal care se bucură de respect și recunoaștere internațională.
Kallas, al cărei ţară se învecinează cu Rusia și care a fost parte din Uniunea Sovietică, are o abordare agresivă față de Moscova și va prelua conducerea diplomației comunitare în locul spaniolului Josep Borrell.
Potrivit unei surse diplomatice, Teresa Ribera, actualul ministru al energiei şi mediului în guvernul de la Madrid, este candidata desemnată pentru comisarul Spaniei. Cu toate acestea, nu se aşteaptă să fie responsabilă de portofoliile specifice pentru mediu, energie sau climă cum s-a crezut iniţial. Mai degrabă va avea un portofoliu “transversal” cu accent pus pe economie şi industrie şi poate ocupa poziţia de vicepreşedinte al comisarului spaniol.
Dacă va fi confirmată, alături de Kallas şi Ribera, Jessika Roswall, şefa diplomaţiei Suediei, va face primul său pas în Comisie. În plus, Finlanda a propus-o pe europarlamentara Henna Virkkunen, iar Luxemburgul a sugerat numirea europarlamentarului Christophe Hansen.
Italia își prezintă candidații pentru poziții în viitoarea Comisie Europeană
Vineri, ministrul apărării Guido Crosetto a anunțat că guvernul italian îl va propune pe Raffaele Fitto, ministrul afacerilor europene, pentru un post în viitoarea Comisie Europeană. În ciuda votului contra acordat de partidul premierului Giorgia Meloni, Frații Italiei (FdI), care nu dorește un nou mandat pentru Von der Leyen, Italia speră să obțină un post important precum cel de vicepreședinte cu o influență puternică. Fitto este printre membrii mai moderati ai FdI și în trecut a fost membru al partidului creștin-democrat și al Forza Italia a lui Silvio Berlusconi.
Pentru alegerea preşedintelui Băncii Centrale Europene, Austria a propus numele ministrului de finanţe Magnus Brunner, Cehia pe şeful industriei şi comerţului Jozef Sikela, iar Grecia pe guvernatorul Macedoniei centrale, Apostolos Tzitzikostas.
Irlanda a propus numirea lui Michael McGrath, ministru al finanţelor, ca reprezentant în cadrul Consiliului European. Malta a indicat pe Glenn Micallef, consilier prezidenţial, pentru aceeaşi poziţie. Piotr Serafin, ambasadorul Varşoviei la UE, este opţiunea Poloniei, în timp ce Slovenia îl susţine pe avocatul Tomaz Vesel. Ciprul l-a sugerat pe fostul ministru al sănătăţii Costas Kadis pentru funcţia europeană. Portugalia o nominalizează pe Maria Luis Albuquerque, fost ministru al finanţelor, şi Danemarca o promovează pe Dan Jurgensen, ministrul responsabil cu cooperarea şi politici climatice globale.
Premierul român Marcel Ciolacu va propune un singur candidat
După întâlnirea de partid de luni, premierul român Marcel Ciolacu va trimite la Comisia Europeană propunerea pentru funcția de comisar european din partea României. Acest lucru a fost confirmat de către Ciolacu înainte de ședința Consiliului Politic Național al PSD, unde a fost întrebat dacă deja a trimis o propunere la Bruxelles. Premierul menționează că va transmite doar o singură propunere pentru această poziție importantă.
Cât despre “veterani”, Thierry Breton (Franţa), Valdis Dombrovskis (Letonia), Wopke Hoekstra (Olanda), Oliver Varhelyi (Ungaria), Maros Sefcovic (Slovacia) şi Dubravka Suica (Croaţia) îşi doresc să rămână în Comisia Europeană, și de obicei, cei care continuă să facă parte din executiv primesc un portofoliu diferit față de cel pe care l-au avut în mandatul anterior.
Ursula își concentrează planul pe competitivitate și dezvoltare
Von der Leyen a elaborat și aprobat deja un plan pe care trebuie să îl dezvolte și să îl pună în aplicare în următorii cinci ani.
În fața provocărilor și schimbărilor în lumea modernă, şefa executivului european a decis să se concentreze asupra domeniilor-cheie pentru UE: competitivitate și apărare. Însă în același timp, Comisia va continua să sprijine tranziția ecologică și digitalizarea, ținând cont de orientările prezentate de Von der Leyen. Aceste măsuri vor avea susținerea unei majorități din Parlamentul European, alcătuit din partide populiste, socialiste și liberale, precum și a partidului verde.