Părinții singuri nu vor mai putea fi obligați de angajatori să lucreze în ture de noapte, un proiect de lege în acest sens fiind adoptat la mijlocul acestei săptămâni în Camera Deputaților. Proiectul legislativ a fost inițiat de senatoarea USR Silvia Dinică. Camera Deputaților este for decizional în această speță, ceea ce înseamnă că legea va ajunge în perioada următoare direct pe masa președintelui Klaus Iohannis.
„Fără ture de noapte pentru părinţii singuri! Proiectul depus de mine încă de anul trecut a primit votul final în Camera Deputaţilor şi merge la promulgare la preşedintele Iohannis. În prezent, Codul muncii prevede dreptul de a decide dacă lucrează în ture de noapte doar în cazul femeilor gravide, al lăuzelor şi al celor care alăptează, însă lista beneficiarilor se extinde. Potrivit legii, munca de noapte este definită ca activitatea desfăşurată în intervalul orar 22:00 – 06:00.”, a scris iniţiatoarea proiectului legislativ.
Părinții singuri, în special cei care au responsabilitatea de a îngriji unul sau mai mulți copii mici, ar trebui să fie luați în considerare în mod special atunci când este vorba de programul lor de lucru, în special atunci când vine vorba despre turele de noapte, din mai multe motive.
În primul rând, părinții singuri sunt adesea singurii care se ocupă de îngrijirea celor mici. Lucrul în ture de noapte poate afecta capacitatea lor de a fi disponibili și atenți la nevoile copiilor lor, în special în timpul nopții, când copiii pot avea nevoie de atenție și îngrijire suplimentară. De asemenea, programul de lucru în ture de noapte poate interfera cu activitățile și rutina de familie a părinților singuri și a copiilor lor. Acest lucru poate afecta negativ relațiile și legăturile familiale, precum și timpul petrecut împreună.
Părinții singuri vor putea decide dacă vor să lucreze în ture de noapte
Potrivit medicilor, lucrul în ture de noapte poate duce la perturbări ale ritmurilor de somn pentru părinții singuri și poate afecta negativ sănătatea lor fizică și mentală pe termen lung. Acest lucru poate duce la o scădere a calității îngrijirii pe care o pot oferi părinții singuri copiilor lor și la creșterea riscului de epuizare și stres cronic.
“Sunt foarte multe cazuri în care părinţii singuri nu au cu cine să-i lase pe cei mici. Nu toţi au un bunic, o rudă sau o persoană apropiată pe care să se bazeze, iar o bonă este extrem de scumpă. Aşa că de cele mai multe ori copiii ajung în grija unor persoane nepotrivite sau sunt lăsaţi singuri pe timp de noapte. Familiile monoparentale au nevoie de sprijin, nu de obstacole sau beţe în roate. Relaţia părinte-copil poate fi grav afectată de programul de noapte, părintele vine acasă după o tură obositoare şi de cele mai multe ori nu se mai poate ocupa cum trebuie de cel mic”, a declarat Silvia Dinică, senatoare USR şi iniţiatoarea proiectului de lege, potrivit Digi24.
„Proiectul le dă opţiunea părinţilor singuri să lucreze în ture de noapte, dacă aşa doresc. Astfel, turele de noapte nu mai sunt o obligaţie! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să fie promulgat de Klaus Iohannis şi publicat în Monitorul Oficial”, se mai arată în comunicatul emis de USR.