Papa Francisc s-a adresat luni reprezentanţilor băncilor italiene și a condamnat „excesele unui sistem financiar care îi calcă în picioare pe oameni”.
Cu această ocazie, Papa şi-a reînnoit apelurile pentru anularea datoriilor, potrivit AFP și Vatican News.
„Atunci când sectorul financiar îi calcă în picioare pe oameni, favorizează inegalităţile şi se îndepărtează de viaţa locală, îşi trădează raţiunea de a fi. Aceasta devine o economie necivilizată”, a deplâns papa Francisc în timpul unui discurs susţinut la Vatican în faţa delegaţiilor a trei instituţii bancare italiene.
Suveranul Pontif, care pledează cu regularitate pentru un acces mai echitabil la bogăţie, a criticat, de asemenea, „companiile multinaţionale care îşi mută întreprinderile în locuri în care le este mai uşor să exploateze forţa de muncă, punând în pericol familiile şi comunităţile”.
Papa Francisc denunţă cu economia financiară virtuală
„Un sector financiar sănătos nu degenerează în atitudini de cămătărie, în speculaţie pură şi în investiţii care dăunează mediului şi care încurajează războaiele”, a adăugat papa Francisc, care va împlini marţi vârsta de 88 de ani.
Critic neobosit al exceselor capitalismului, Suveranul Pontif le-a cerut băncilor să acorde mai multe credite persoanelor „aflate în dificultate” şi a reînnoit apelul său către ţările bogate de a anula datoriile acelor persoane în anul jubiliar 2025.
Papa Francisc, care a asistat la criza economică din Argentina şi la exploatarea celor mai săraci oameni, despre care a spus că au fost trataţi „ca nişte deşeuri”, denunţă cu regularitate economia financiară virtuală, care distruge locurile de muncă. Până în punctul de a fi acuzat de idei marxiste, acuzaţii pe care le-a respins.
În 2018, Vaticanul a publicat un text care a disecat şi a criticat cu precizie un sistem financiar global considerat amoral la nivel mondial, de la instrumente derivate la credite ipotecare de mare risc şi până la economia offshore, conform Agerpres.
Practici bancare ale vremurilor noastre
În observațiile sale, Papa a reflectat asupra responsabilităților etice ale finanțelor și a impactului acestora asupra societății, subliniind potențialul acesteia de a promova incluziunea și sustenabilitatea, avertizând în același timp împotriva detașării sale de nevoile umane.
Bazându-se pe exemple istorice, el a subliniat modul în care Biserica a contribuit mult timp la inițiative bancare conștiente din punct de vedere social, cum ar fi Monti di Pietà înființat în Italia în secolul al XV-lea pentru a oferi credit celor care nu și-l permiteau și sistemele de credit cooperativ create în sfârșitul secolului al XIX-lea inspirat de enciclica socială Rerum Novarum a Papei Leon al XIII-lea. Intenția acestor inițiative, a menționat el, „a fost întotdeauna de a oferi oportunități celor care altfel nu ar avea niciuna”, arătând că finanțele pot ajuta la bunăstarea socială.
Papa a opus aceste practici financiare etice unor practici bancare ale vremurilor noastre care, în schimb, acordă prioritate profitului față de nevoile oamenilor, încurajând comportamentul economic „necivilizat”.
Papa Francisc a încheiat încurajând băncile să susțină justiția socială
Papa Francisc a lăudat instituțiile italiene prezente pentru că întruchipează o abordare mai umană a activității bancare. Descriind finanțele drept „sistemul circulator al economiei”, el a insistat că „fără sisteme financiare adecvate, capabile să includă și să promoveze sustenabilitatea, dezvoltarea umană integrală nu ar fi posibilă”.
„Finanța sănătoasă nu degenerează în atitudini de cămătărie, speculații pure sau investiții care dăunează mediului și promovează războaie”, a mai spus Papa Francisc.
Privind viitorul Jubileu al Speranței, Papa Francisc și-a reiterat pledoaria pentru iertarea datoriilor: „Aceasta”, a spus el, „este condiția pentru a genera speranță și un viitor în viața multor oameni, în special a celor săraci”.
Citându-l pe Don Primo Mazzolari, Papa Francisc a încheiat încurajând băncile să susțină justiția socială, amintind că au „mari responsabilități de a încuraja logica incluzivă și de a sprijini o economie a păcii”, după cum notează Vatican News.
Citiți și: Papa Francisc, vizită istorică în Corsica: “Pastorii Bisericii sunt chemaţi să fie vigilenţi”