Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a instalat panouri solare la Castelul Windsor, potrivit Reuters. Regele, cunoscut ca un fervent militant pentru probleme de mediu, are în plan să facă mai multe lucruri.
Cum ar fi să modifice automobilele Bentley deţinute de familia regală pentru ca aceastea să poată funcţiona cu biocombustibil, potrivit reprezentanţilor casei regale britanice.
Regele Charles a instalat panouri solare pe o porţiune din domeniul Castelului Windsor cunoscută sub denumirea de Lord Chamberlain’s Upper Store, unde a înlocuit acoperişul din plumb, iar planul său constă în a adăuga mai multe panouri solare în viitor.
Oficiali ai casei regale au făcut publice aceste informaţii cu prilejul detalierii raportului anual de venituri şi cheltuieli finanţate de contribuabili, cunoscut sub denumirea de Sovereign Grant şi publicat miercuri.

Regele Charles are planuri și pentru Palatul Buckingham
Potrivit raportului, cheltuielile oficiale în perioada 2023-2024 au fost de 89,1 milioane de lire sterline, depăşind suma alocată de 86,3 milioane de lire sterline, ceea ce a forţat casa regală să apeleze la rezerve din fonduri proprii pentru a finanţa deficitul, deşi cu o sumă mai mică decât anul trecut.
Cheltuielile totale au scăzut cu 17% în comparaţie cu anul financiar 2022-2023, graţie unei scăderi cu 10,8 milioane de lire sterline a costurilor de întreţinere a proprietăţii.
Anul viitor, Palatul Buckingham va intra în posesia a două elicoptere noi de tip Agusta Westland AW139, pentru a le înlocui pe cele pe care le folosește de 15 ani, și “pentru a permite utilizarea combustibilului de aviație sustenabil”.
Casa Regelui Charles aflată în Londra, e închisă
Implicat activ în campania pentru combaterea schimbărilor climatice, Regele Charles a instalat în trecut (pe vremea când era Prinț de Wales) panouri fotovoltaice și pe locuința sa din Clarence House, Londra, conform The Telegraph și The Guardian.
Și apropo de Clarence House – casa Regelui Charles aflată în Londra, aceasta este închisă în această vară pentru turişti, din cauza lipsei de personal care să administreze proprietatea regală. Anunţul a venit după ce căutările în ceea ce privește personalul s-au dovedit a fi zadarnice.
Anunţul a venit după ce Royal Collection Trust, departamentul casei regale care supraveghează vizitele turistice la palate, s-a chinuit să găsească oameni dispuși să lucreze în retail. Instituţia a pierdut 150 de angajați din cauza concedierilor din timpul pandemiei şi i-a fost aproape imposibil să mai găsească angajaţi din cauza Brexitului.
Cât de importantă e familia regală pentru turismul britanic
După încoronarea Regelui Charles, interesul pentru Clarence House a crescut. Clădirea are patru etaje, este din secolul al XIX-lea și se află pe un drum denumit The Mall, unde Charles locuiește din 2003. ”Ne-am concentrat asupra altor palate și zone.Cred că ar exista un interes reînnoit pentru ea, având în vedere că acum este casa monarhului”, a spus Sarah Davis, purtătoare de cuvânt a Royal Collection Trust, notează The Guardian. În acest context, oficialii britanici au angajați doar pentru a asigura personalul celorlalte proprietăți regale locuite.
Casa Regelui Charles se deschidea în fiecare vară
Dar reședințele regale precum Palatul Buckingham au fost atracții populare de la prima deschidere pentru public în vara lui 1993, iar anul trecut Windsor Great Park a atras peste 5 milioane de vizitatori, făcându-l a treia cea mai vizitată atracție din Marea Britanie.
Clarence House se deschidea, de asemenea, în fiecare vară, dar a fost închisă pentru lucrări de construcții pe termen scurt în 2019 și nu s-a mai redeschis de atunci. Problemele de personal cu care se confruntă reședințele regale sunt aceleași în întreaga industrie a turismului. UK Hospitality estimează că există 132.000 de posturi vacante în sector. Studenții europeni care obișnuiau să ocupe locuri de muncă pe timpul verii în timp ce își îmbunătățeau limba engleză au nevoie acum de vize de muncă scumpe.
„Este mult mai greu de recrutat după Brexit”, a spus Bernard Donoghue, directorul Asociației Principalelor Atracții ale Vizitatorilor, ai cărei membri includ Royal Collection. Donoghue dă vina pe Brexit și pe pandemia de Covid pentru că mulți lucrători străini au decis să se întoarcă în țările lor de origine, conform theguardian.com.

Ce se întâmplă la New York
Regele Charles și-a făcut intrarea regală pe Billionaires’ Row din Manhattan, cumpărând un apartament luxos, potrivit rapoartelor din Real Deal și Crain’s.
Înscris în act ca „Majestatea Sa regele în drept al Canadei, reprezentat de ministrul afacerilor externe”, cumpărătorul a cumpărat unitatea 11A , un apartament cu trei dormitoare și 4,5 băi la etajul 11, pentru 6,63 milioane de dolari.
Apartamentul de lux al Regelui Charles are piscină, saună și centru fitness
„Complexul” începe cu un foaier elegant, cu podele din piatră și o toaletă laterală. Se deschide spre un living spațios, cu o sufragerie adiacentă. Bucătăria separată are un wet bar și este finisată cu blaturi din cuarțit Cristallo Gold, dulapuri personalizate realizate manual și o suită completă de aparate Gaggenau. Un spațiu adiacent foaierului include o baie privată.
În dormitorul din colțul principal se află un dressing extins, cu o baie cu fereastră îmbrăcată în marmură albă italiană Venato, o cadă de cupru de sine stătătoare și corpuri de bronz personalizate. Cele două dormitoare suplimentare au băi private.
În ciuda discuţiilor din interiorul familiei, Regele Charles îşi doreşte să plece în America pentru a-şi vizita fiul şi nepoţii. Se pare că problemele de sănătate din ultima perioadă l-au făcut să regândească relaţia cu familia din SUA.