Fermierii şi firmele din industria alimentară vor primi sprijin din partea Ministerului Agriculturii pentru instalarea de panouri fotovoltaice.
Ministrul Agriculturii a precizat că până la finalul acestui an vor fi semnate contracte de finanţare cu 645 de beneficiari din agricultură şi industria alimentară. Fermierii şi firmele din industria alimentară vor primi sprijin din partea Ministerului Agriculturii pentru instalarea de panouri fotovoltaice, în încercarea de a reduce costurile cu energia electrică. Primele contracte de finanţare vor fi semnate până la sfârşitul anului, iar printre beneficiari se numără şi şapte fermieri din judeţul Giurgiu, după cum notează Radio România Actualități.
Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a precizat că până la finalul acestui an vor fi semnate contracte de finanţare pentru instalarea de panouri fotovoltaice de către 645 de beneficiari din agricultură şi industria alimentară.
Sprijinul este de 100% iar valoarea totală a investiţiilor din banii europeni este de aproape 120 de milioane de euro. Din cei peste 600 de beneficiari, şapte sunt din judeţul Giurgiu.
„Independenţa energetică pentru producători şi procesatori înseamnă costuri mai mici pentru ei”, a spus pentru RRA Gheorghe Cireap, fermier din judeţul Giurgiu, care deţine şi o linie de procesare a seminţelor de floarea-soarelui.
Panouri fotovoltaice și utilizarea lor de fermieri
„Această activitate consumă foarte multă energie. Ne pregătim să-i dăm un răspuns alternativ acestei situaţii prin crearea unei staţii fotovoltaice în cadrul fermei, care să depresurizeze puţin costul cu energia, şi atunci probabil că vom putea avea un preţ şi mai competitiv în piaţă. Noi facem un combustibil sub formă de peleţi, care poate fi folosit la încălzire”, a mai evidențiat fermierul.
În decembrie a.c., Asociația Proprietarilor de Păduri, Pășuni și Terenuri Agricole Bihor a solicitat Guvernului să le permită fermierilor utilizarea duală a terenurilor – pentru agricultură, dar și pentru a instala panouri fotovoltaice. Fermierii și alți proprietari de terenuri se plâng că, chiar dacă nu ar afecta agricultura, ba, dimpotrivă, i-ar aduce beneficii, aplicarea acestui demers ar fi fost întârziată de mult timp, privând comunitățile de surse importante de venit, potrivit agrointel.ro.
Utilizarea sistemelor de panouri solare în sectorul agricol este un subiect de interes din ce în ce mai mare, deoarece fermierii își doresc soluții sustenabile pentru a reduce costurile și a proteja mediul înconjurător.