Războiul comercial provocat de Donald Trump, prin introducerea noilor taxe vamale, este o surpriză doar pentru cei neavizați, pentru nepricepuți și pentru ignoranți. În fapt, Trump face exact ceea ce a promis în campania sa electorală, adică este un politician de cuvânt. Românii, eminamente niște analfabeți economici, își dau și ei cu părerea, fiecare după puterea lui de înțelegere. Presa românească, în majoritate, a devenit clar anti-americană, iar știrile și analizele nu fac nimic altceva decât să alimenteze și mai mult sentimentele anti-americane.
De foarte puțin timp mai toți românii au devenit specialiști în economie și se pricep la comerțul internațional. Peste tot aud despre tarife și, ceva mai nuanțat, despre tarife vamale, ceea ce este un fel de furculision, pentru că în realitate problema este a taxelor vamale. Toți nepricepuții au tradus tariff din engleză în românescul tarife, ceea ce este total greșit.
Din Dicționarul Explicativ, aflăm ce este acela tariful:
Tarif = 1. Preț (stabilit oficial) pentru prestările de servicii, transport, telefon, radio, consum de energie electrică, etc.
- Tabel sau listă care cuprinde prețurile unitare sau specifice pentru diferite servicii (publice) și condițiile stabilite pentru aplicarea lor.
Folosit în sintagmă, Tarif vamal înseamnă tabel în care sunt înscrise taxele vamale la care sunt supuse mărfurile trecute peste granița altui stat.
Prima concluzie: tariful nu are nici o legătură cu taxa vamală, sunt două noțiuni distincte, bine definite. Când o persoană face confuzie între cele două noțiuni înseamnă că nu stăpânește nici măcar abece-ul economic.
A doua concluzie: tariful vamal nu este taxă vamală, sunt alte două noțiuni diferite. Nivelul unei taxe nu poate fi confundat cu o listă! Conform presei românești, Trump a modificat o listă, pentru că la noi toți ageamiii își pot da cu părerea despre orice.
Acum, dacă tot am stabilit că Trump a modificat taxele vamale, să explicăm un pic cum și de ce.
Prima chestiune: ce modificări a făcut Administrația Trump? Încă din timpul campaniei electorale, a susținut că va modifica taxele vamale, astfel încât SUA să nu mai fie dezavantajată în comerțul internațional, insistând ca aceste taxe vamale să fie în oglindă. Ce înseamnă în oglindă? SUA să plătească taxe vamale egale cu partenerul său comercial. Dacă SUA exportă, de exemplu, în UE, va plăti un anumit nivel de taxe vamale. Dacă UE exportă în SUA, ar trebui ca ea să plătească același nivel de taxe vamale. Este o chestiune logică și de bun simț, pe care o poți înțelege fără să ai studii economice sau ceva doctorate în economie. Ei bine, așa ceva nu s-a întâmplat, iar SUA a plătit tot timpul taxe vamale mai mari decât partenerii săi.
Donald Trump a anunțat, practic, că SUA nu își mai poate permite să fie prostul planetei, adică cel pe care oricine îl poate păcăli în relațiile economice bilaterale. Pentru că, paradoxal, în această situație s-a aflat SUA de foarte mulți ani până astăzi. Intrarea în normalitate este văzută ce cei mai mulți pseudo-jurnaliști, producători de panică, drept un mare război comercial, alimentând cele mai negre vise. Această corecție era necesară și normală, dacă tot vrem să spunem că suntem parteneri. Un parteneriat în care unul plătește mai mult și altul mai puțin este o păcăleală de care profită cel mai șmecher, iar cel care plătește mai mult este fie prost, fie indolent.
Așadar, corecția s-a făcut pe două paliere: Prima corecție este în relațiile bilaterale, țară cu țară, și SUA își mărește taxele vamale la nivelul celor practicate de către partenerul respectiv. De exemplu, este anormal ca SUA să plătească taxe vamale de 39% pentru produsele exportate în UE, dar în același timp să încaseze doar 20% la produsele importate din UE. Stai strâmb ca să judeci drept: oare de ce sunt supărați liderii europeni? Pentru că nu mai merge cu prosteala? Dar oare cât credeau ei că o să țină șmecheria? A doua corecție s-a pus pe categorii de produse. De exemplu, SUA va pune taxe vamale pe tot ce înseamnă oțel, indiferent de unde provine și indiferent de ce nivel reciproc de taxe vamale este între SUA și țara care exportă oțelul. Aici nu intru în detalii, pentru că necesită un articol complet separat.
Acum să explic un pic și de ce s-ajuns aici. Pentru că mai bine de un secol, SUA are un deficit clar în balanța sa comercială, adică importurile au fost mai mari decât exporturile. De ce? Pentru că în SUA se produce mult prea puțin și nu poate fi satisfăcută nici măcar cererea internă. Cam toate țările din lume înregistrează excedent comercial în relația cu SUA. Chiar și România stă bine la acest capitol. În comerțul bilateral, România exportă în SUA de 2,2 miliarde dolari și importă din SUA de 1,3 miliarde dolari, deci avem un excedent de 900 milioane de dolari, în condițiile în care balanța de plăți externă a României este una puternic deficitară.
Ce urmărește, de fapt, Donald Trump? Pe termen scurt vor fi intrări substanțiale la bugetul SUA din creșterea taxelor vamale. Pe termen mediu și lung, relocarea diferitelor industrii în SUA, astfel încât cea mai puternică economie din lume să fie și puternic producătoare. Sigur că schimbarea de direcție nu este simplă și nu se face peste noapte, dar Administrația Trump nu s-a dovedit niciodată a fi răbdătoare. Viteza de dezvoltare și evoluția rapidă a societății face parte din ADN-ul Americii. Problema care se pune acum este șocul. Schimbarea era logică și necesară pentru orice minte de om de afaceri, problema este cum se face, iar Trump nu excelează la capitolul fair-play sau eleganță. El bate cu pumnul în masă și spune „vreau”, doar pentru că este în poziție dominantă cu absolut oricine pe planetă.
În concluzie, am putea spune că este cam nasol când namila aia cam nătângă s-a trezit și s-a prins că a fost prostul tuturor. Ar trebui să spunem mersi dacă nu ne dă și una peste bot…