Centrul Medical Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie pentru copii „Dr. Nicolae Robănescu” din București a fost afectat în această dimineață de o pană de curent, care nu a fost anunţată de reprezentanţii Enel.
Astfel, timp de două ore, a intrat în funcţiune generatorul care a alimentat zona de spital, fiind sistată partea care ţine de evaluări, de examinări care trebuiau tipărite, şi înregistrarea pacienţilor în ambulator. Între timp, activitatea a revenit la normal.
Cum s-a desfășurat activitatea pe timpul penei de curent?
Dr. Andrada Mirea, directorul medical al spitalului „Dr. Nicolae Robănesc”, a povestit pentru News.ro, ce s-a întâmplat după producerea acestei pene de curent.
„A fost o pană de curent începând cu ora 9:30 până la ora 11:20. Nu am avut furnizare de energie electrică în acest interval de timp. Am funcţionat pe generatorul spitalului. Această pană de curent nu a fost anunţată de către Enel. Am aflat în momentul în care, la decuplarea de la transformator şi cuplarea cu generatorul, există un declic de câteva secunde când se cuplează cu generatorul şi atunci toate aparatele care sunt în funcţiune se închid”, a explicat Dr. Andrada Mirea.
Potrivit directorului centrului, astfel de lucruri pot afecta aparatele din spital şi, de aceea, ar fi indicat ca, pe viitor, să fie anunţate penele de curent. „A fost astăzi, a fost şi săptămâna trecută, a fost şi acum două săptămâni, când a avut loc explozia. Se întâmplă destul de des, cel puţin săptămânal, de vrei trei-patru săptămâni ne tot lovim de aceste pene de curent neanunţate. Având în vedere că generatorul alimentează doar partea de spital, a trebuit ca în ambulator tot ce ţine de hârtii, de evaluări şi de examinări care trebuiau printate, scrisori medicale şi înregistrare de pacienţi pe ambulator, aceste lucruri au fost sistate pentru această perioadă”, a mai spus directorul spitalului „Nicolae Robănescu”.
Este al doilea incident din ultimele două săptămâni
Directorul medical al Centrului „Nicolae Robănescu” a mai precizat că generatorul care a intrat în funcţiune după pana de curent nu este cel de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ISU).
„Este generatorul spitalului pe care îl aveam oricum dinainte de eveniment, pentru că există pene de curent frecvent şi orice spital trebuie să fie asigurat din două surse. Generatorul pe care l-am avut de la ISU a fost doar pe perioada cât am avut nevoie de alimentarea de la două surse de curent, practic să avem un back-up. El ne-a asigurat furnizarea cu energie electrică în toată perioada până când firma Simco a reuşit să înlocuiască transformatorul ars cu un transformator provizoriu”, a explicat dr. Mirea.
Acesta a mai menţionat că avaria în urma căreia a fost oprită furnizarea cu energie electrică este una importantă, după cum a informat Enel, şi că este posibil să mai fie asemenea întreruperi în cursul acestei zile, dar a precizat că centrul este pregătit în cazul în care reapar asemenea probleme.
O explozie urmată de incendiu s-a produs în data de 25 iulie la un transformator din curtea spitalului „Nicolae Robanescu”, iar pacienţii, aproximativ 110 persoane – copii și aparținătorii acestora – au fost evacuaţi.