Până când se ciocnesc ouăle roșii, cel mai popular obicei de Paștele ortodox pentru că ciocnirea ouălor de Paști semnifică deschiderea Sfântului Mormânt și Învierea. Iată ce spune tradiția despre ouăle care se înroșesc în Joia Mare și se ciocnesc în ziua de Paște!
Oul roşu este simbol al creaţiei şi învierii, culoarea roşie însemnând Sângele Domnului cel curs de pe Cruce pentru noi şi pentru mântuire, dar şi simbolul văzut al învierii morţilor. Legenda spune că Maria Magdalena s-ar fi înfăţişat împăratului Tiberiu cu un ou roşu şi i-ar fi spus acestuia „Hristos a înviat!”
Până când se ciocnesc ouăle roșii de Paște
Ouăle de pe masa de Paște simbolizează mormântul lui Iisus Hristos, care s-a deschis la învierea sa din morţi. De aceea, când sparg ouăle prin ciocnire, dar şi când se salută, creştinii îşi spun: „Hristos a înviat! Adevărat a înviat!”.
Ciocnitul ouălor este un ritual așteptat cu nerăbdare de toți, indiferent de vârstă. În primele trei zile de la Înviere, adică în Duminica Paștelui, luni și marți, este bine să se ciocnească ouăle roșii în fiecare zi, înainte de masă. Cine fierbe multe ouă roșii de Paște, poate să ciocnească ouă și să le mănânce în familie până la Înălțarea Domnului, timp de 40 de zile de la Înviere, potrivit libertateapentrufemei.ro.
Sărbătoarea Înălțării Domnului reprezintă momentul în care, în prezența apostolilor, Iisus a fost ridicat la Cer de pe Muntele Măslinilor. Din această zi, credincioșii nu vor mai spune „Hristos a Înviat/Adevărat a Înviat”, ci salutul se va schimba în „Hristos S-a Înălțat, Adevărat S-a Înălțat”. În ziua de Înălțare, se vopsesc din nou ouă roșii și se împart alături de alte preparate culinare specifice sărbătorii.
Citește și: Dieta cu măr roșu. Cum îți detoxifici organismul
Ce se face cu cojile de la ouăle roșii de la Paște
Obiceiurile spun că oul roşu de Paşti are puteri miraculoase, vindecătoare, semnificând totodată şi frumuseţe, putere şi spor. De aici şi unele obiceiuri ca în dimineaţa Paştelui oamenii să-şi spele faţa cu apă neîncepută în care se pune un ou roşu, în speranţa că până la Paştele următor vor avea parte de frumuseţe şi sănătate.
La sate există şi tradiţia de a păstra cojile de la ouăle roşii pentru a fi îngropate în terenurile agricole, pentru ca pământul să fie roditor.