Proprietarii de păduri pot fi executați silit dacă nu vor respecta obligațiile ce le revin potrivit noului Cod Silvic.
Astfel, ei sunt obligați să încheie contracte de pază și de servicii silvice și să realizeze împăduriri și regenerări. Dacă nu iau aceste măsuri, lucrările sunt efectuate de stat.
Costurile aferente se vor recupera de la proprietarii de păduri, inclusiv prin executare silită.
Sunt considerate păduri terenurile din Fondul Forestier Național (FFN) care au o suprafață de minim 0,5 ha, acoperite cu arbori care ating o înălțime minimă de 5 m la maturitate în condiții normale de vegetație. Sunt asimilate pădurilor terenurile încadrate până în prezent în FFN ca păduri ori ca perdele forestiere de protecție, dar și jnepenișurile, chiar dacă nu îndeplinesc criteriul de suprafață definit anterior.
Actul normativ prevede explicit faptul că este interzisă includerea în intravilan a pădurilor și introduce un nou termen, de folosință agrosilvică, aplicabilă terenurilor.
Pajiștile permanente de înaltă valoare naturală nu pot face obiectul împăduririi. „Noul Cod silvic este o lege mult aşteptată, primul cod după 2008, adoptat în conformitate cu prevederile Strategiei Naţionale pentru Păduri 2030, pe care am aprobat-o în Guvern în anul 2022.
Atât strategia, cât şi codul în sine, elaborarea acestuia au fost finanţate prin PNRR şi reprezintă jaloane pe care statul român şi le-a asumat”, a afirmat Mircea Fechet. „Un proiect foarte important ce va fi adoptat azi – noul Cod Silvic. Este un act esenţial pentru creşterea suprafeţelor împădurite ale României. Vrem să prevenim şi să combatem tăierile ilegale şi furtul de lemne prin pedepse mai aspre”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.