Ouă cu Salmonella au fost retrase de la vânzare! De asemenea, DSVSA a scos de pe piață și 30 de kilograme de carne. Aveți mare grijă. Avertismentul vine pentru buzoieni.
Ouă cu Salmonella și 30 de kilogram de carne au fost retrase de la vânzare
Ouă cu Salmonella descoperite de inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Buzău. Mai exact, în luna septembrie, inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Buzău au confiscat 30 de kilograme de carne și au retras de la comercializare 4.380 de ouă de consum, după ce în lotul respectiv a fost detectată Salmonella enteritidis.
Acțiunea face parte dintr-o serie de controale care au vizat 388 de operatori economici de-a lungul lanțului de producție și comercializare.
Inspectorii au verificat respectarea normelor de igienă, procedurile de trasabilitate a produselor, programele de autocontrol și etichetarea corectă a acestora.
În urma controalelor efectuate au fost constatate următoarele neconformităţi:
- Lipsa verificării stării de sănătate a personalului
- Neefectuarea acţiunilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare
- Lipsa monitorizării temperaturii din spaţiile frigorifice
- Deficienţe de depozitare şi manipulare a produselor alimentare
- Deficienţe structurale
Ca urmare a acestor neconformităţi:
- Au fost aplicate 16 amenzi contravenţionale în valoare totală de 55.400 lei
- Au fost emise 39 de avertismente
- A fost emisă o Ordonanţă de suspendare a activităţii unui laborator de cofetărie/patiserie din cauza deficienţelor structurale
- S-au confiscat 30 de kilograme de carne şi produse din carne de la un restaurant din cauza lipsei etichetării corespunzătoare.
“În urma controalelor efectuate au fost constatate următoarele neconformităţi: lipsa verificării stării de sănătate, neefectuarea acţiunilor de dezinfecţie/dezinsecţie/deratizare, lipsa monitorizării temperaturii din spaţiile frigorifice, deficienţe de depozitare şi manipulare a produselor alimentare, deficienţe structurale. Urmare a acestor neconformităţi au fost aplicate 16 amenzi contravenţionale în valoare totală de 55.400 lei şi 39 avertismente.
A fost aplicată o Ordonanţă de suspendare a activităţii la un laborator de cofetărie/patiserie unde au fost constatate deficienţe structurale şi s-au confiscat 30 de kilograme de carne şi produse din carne de la un restaurant din cauza lipsei etichetării.
În perioada menţionată, DSVSA Buzău a intervenit pentru soluţionarea a trei alerte alimentare primite prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, fiind retrase de la comercializare 4.380 de bucăţi de ouă de consum dintr-un lot la care s-a detectat Salmonella enteritidis”, a transmis DSVSA Buzău.
Ce este Salmonella
Salmonella este un gen de bacterii care reprezintă una dintre principalele cauze de infecții alimentare la nivel mondial.
Aceste bacterii pot contamina o varietate de alimente, în special carne crudă sau insuficient gătită, ouă, lactate nepasteurizate și fructe sau legume care au intrat în contact cu surse de contaminare.
Infecția cu Salmonella, numită salmoneloză, poate provoca simptome variate, de la ușoare până la severe.
Cele mai comune simptome includ:
- Dureri abdominale
- Diaree
- Greață și vărsături
- Febră
- Dureri de cap
CITEȘTE ȘI – Săpunuri toxice vândute în România! Atenție, români!