Osamu Suzuki, figura emblematică a constructorului japonez de automobile și motociclete Suzuki, a încetat din viață la vârsta de 94 de ani.
El a decedat miercuri, dar anunțul a fost făcut vineri de grupul pe care l-a condus timp de peste patru decenii. Osamu Suzuki, născut în 1930 sub numele de Osamu Matsuda, a devenit una dintre cele mai proeminente figuri ale industriei auto mondiale. Osamu a murit în ziua de Crăciun din cauza unui limfom, după cum a declarat staff-ul companiei pe care a condus-o cu ambiție, în perioada în care a fost director executiv sau președinte, în afara pieței sale principale de minivehicule.
După ce s-a căsătorit cu Shoko Suzuki, nepoata fondatorului companiei, a preluat numele acesteia și a început să modeleze direcția strategică a grupului. În 1978, a devenit director al companiei, un punct de cotitură care a marcat începutul unei epoci de expansiune și inovație.
Sub conducerea sa, Suzuki a intrat pe piața „kei cars” – mini-mașini specifice Japoniei, recunoscute pentru dimensiunile compacte și puterea limitată prin reglementări legale. Segmentul reprezintă în prezent o treime din vânzările de vehicule din Japonia. Grupul a revenit anul trecut pe primul loc în vânzările de „kei cars”, devansând concurenții de la Daihatsu pentru prima dată după 18 ani.
Era zgârcit?
Osamu Suzuki a avut o contribuție semnificativă la extinderea companiei pe piața indiană, un pas strategic ce a consolidat prezența globală a mărcii Suzuki, potrivit AFP.
În 2015, Suzuki a transferat conducerea executivă fiului său, Toshihiro Suzuki, iar un an mai târziu a renunțat la toate funcțiile de conducere din companie, cu excepția celei de președinte al Consiliului de Administrație, poziție pe care a ocupat-o până în 2021.
Pe parcursul carierei sale, Osamu Suzuki a încercat să construiască alianțe cu doi dintre cei mai mari producători auto din lume, Volkswagen și General Motors, însă acestea nu au avut succes. În schimb, el a reușit să creeze o colaborare solidă cu Toyota, inițiată în 2017 sub forma unui parteneriat tehnologic, care a fost ulterior consolidată prin participații încrucișate în 2019.
Cumpătarea lui Suzuki era legendară, conform New York Post. Chiar și la o vârstă înaintată, el comanda coborârea tavanelor fabricii pentru a economisi la aerul condiționat și zbura cu avionul la clasa economică. „Pentru totdeauna” sau „până în ziua în care voi muri”, au fost doar câteva dintre răspunsurile cu care a răspuns întrebărilor despre cât timp va rămâne în cadrul companiei, pe care a păstrat-o sub control până la 80 de ani.
Cum a salvat compania
În anii 70 a salvat compania din pragul colapsului convingând Toyota Motor să furnizeze motoare care să respecte noile reglementări privind emisiile, dar pe care Suzuki Motor încă nu le dezvoltase. Mai mult succes a urmat cu lansarea în 1979 a minivehiculului Alto, care a devenit un succes masiv, sporind puterea de negociere a producătorului auto atunci când acesta s-a asociat cu General Motors în 1981.