Antreprenoriatul reprezintă o componentă crucială a afacerilor moderne, stimulând inovația și creând locuri de muncă. Dar oricine poate fi antreprenor? Nu există o formulă stabilită pentru succes în antreprenoriat, însă anumite calități și caracteristici pot ajuta la creșterea șanselor de succes.
Acestea includ inovația, a avea o etică puternică a muncii, a fi capabil să rezolvi probleme și a fi capabil să-ți asumi riscuri calculate. De asemenea, antreprenorii trebuie să fie capabili să gândească creativ și să găsească soluții unice la provocările cu care se confruntă.
Educația și experiența nu sunt premise pentru antreprenoriat. De fapt, unii dintre cei mai de succes antreprenori, precum Bill Gates, Mark Zuckerberg și Steve Jobs, au renunțat la facultate. Cu toate acestea, a avea o educație puternică și o experiență profesională poate oferi cunoștințe și abilități valoroase, care pot fi aplicate antreprenoriatului, potrivit LinkedIn.
Vârsta este un alt factor care nu limitează antreprenoriatul. Unii dintre cei mai de succes antreprenori și-au început afacerile la o vârstă fragedă, în timp ce alții nu au devenit antreprenori decât mai târziu în viață. Ceea ce este mai important este să ai forța, pasiunea și hotărârea de a reuși, indiferent de vârstă.
În plus, antreprenoriatul nu este limitat de rasă, gen sau statut socio-economic. Femeile, oamenii de culoare și cei din medii defavorizate au început afaceri și au devenit antreprenori de succes.
Prin urmare oricine poate fi antreprenor, dar nu e chiar atât de simplu. Ca un fel de rezumat, calitățile esențiale pentru succes sunt motivația, determinarea, creativitatea și dorința de asumare a riscurilor. Educația, experiența, vârsta și mediul socio-economic nu limitează capacitatea cuiva de a deveni antreprenor. Oricine poate începe și dezvolta o afacere de succes cu mentalitatea și abordarea potrivite, potrivit Startup Guide.
Nu e chiar simplu
Întrebarea dacă o persoană trebuie sau nu să aibă anumite calități pentru a înființa o companie a fost dezbătută de mult. Dar nu există răspunsuri simple sau universale. Nivelurile de antreprenoriat sunt stabile sau în creștere la nivel global, conform Global Entrepreneurship Monitor (GEM), care este unul dintre cele mai mari studii unice despre antreprenori din lume.
Raportul GEM a constatat, de asemenea, că aproape trei sferturi dintre antreprenori au început afaceri în căutarea unei oportunități, mai degrabă decât din necesitate. Iar regiunea pe care a constatat-o că are cea mai mare proporție de antreprenori este America de Nord. În lumina acestor date despre fondatorii din întreaga lume, inclusiv studiile arată că din ce în ce mai mulți oameni evită ideea de a lucra pentru altcineva.
Pentru fondatorul Startup Guide, Sissel Hansen, există trei tipuri de antreprenori: cei născuți pentru a fi antreprenori, cei care devin antreprenori în timp și cei care nu își lansează neapărat propria afacere. „Chiar simt că m-am născut să fiu antreprenor”, spune Sissel, adăugând că în locurile de muncă cu normă parțială din trecut, în locuri precum restaurante, ea continua să se uite la ceas întrebându-se când se va termina tura. Sissel crede că cei născuți pentru a fi antreprenori sunt cei mai dispuși dintre cele trei tipuri de a-și asuma riscuri.
De asemenea, aceste tipuri de antreprenori realizează că, metaforic vorbind, o călătorie este partea distractivă mai degrabă decât scopul final, potrivit lui Sissel. „Sunt perseverenți și au o gândire vizionară, dar trebuie să fie și realiști”, spune ea.
Persistența este, fără îndoială, ceva care a propulsat-o pe Sissel cu propria ei afacere. În patru ani, ea a reușit să înființeze o companie care a început ca o operațiune cu o singură persoană în Berlin, într-o echipă de 20 de oameni, în trei orașe europene. Un alt tip de antreprenor este cel care își dezvoltă know-how-ul antreprenorial în timp și cu experiență, mai spune Sissel. Aceștia sunt de obicei oameni care fie sunt educați, fie au ocupat locuri de muncă care le-au permis să adune abilități și cunoștințe valoroase atunci când vine vorba de construirea unei companii.
Există o „rasă de antreprenor”?
Gary Vaynerchuk, un antreprenor american în serie, investitor, autor și personalitate deschisă a internetului, are o altă perspectivă asupra întrebării dacă oricine poate fi sau nu antreprenor.
Deși Gary este de acord cu Sissel, că antreprenorii se nasc cu această capacitate de a fi…antreprenori, însă are totuși anumite păreri. Gary subliniază pe site-ul său că jucătorii de baschet de top nu sunt automat pregătiți pentru NBA după ce au jucat câteva meciuri de baschet. În acest sens, el critică faptul că „antreprenorii” din zilele noastre se așteaptă ca înființarea unei companii să fie ceva ce pot prelua și învăța spontan.
„Lumea se gândește puțin la faptul că, la fel ca sportivii de top din lume, antreprenorii care construiesc afaceri de succes provin dintr-o anumită „rasă”. Au un ADN antreprenorial care le-a permis să-și perfecționeze abilitățile de afaceri în primul rând”, spune Gary.
Povestea lui Gary a început în anii 1990, când a crescut afacerea locală cu băuturi alcoolice a familiei sale de la 3 milioane de dolari la 60 de milioane de dolari în vânzări într-o perioadă de cinci ani. Apoi a început să scrie pe YouTube despre afacerea de familie și înainte să-și dea seama, a început să obțină apariții la televiziunea națională. În prezent, este președintele VaynerX, o companie de media și comunicații, și CEO al agenției de publicitate VaynerMedia. Cele cinci trăsături majore de care Gary crede că o persoană are nevoie pentru a construi o afacere și a trăi viața unui antreprenor sunt: pricepere, o bună înțelegere a consumatorilor, răbdare, un spirit independent (adică încredere în propria intuiție) și impuls.
Și în timp ce toată lumea se naște cu o anumită capacitate de a conduce o afacere, Gary crede că nu toată lumea se naște cu capacitatea de a o rula efectiv o afacere.Mai precis, el crede că, deși oricine poate începe o afacere, „doar primele 25 la sută dintre afaceri vor crește efectiv în companii de mai multe milioane de dolari”.
Citiți și: Aplicația care te face deștept