Ca în fiecare an, în a doua zi de joi a lunii noiembrie, Organismul Național de Acreditare al României, RENAR, a sărbătorit Ziua Mondială a Calității, zi care a fost stabilită de Organizația Națiunilor Unite (ONU) și care este marcată cu evenimente specifice în absolut toate țările care au o infrastructură de acreditare, metrologie și standardizare.
Pentru realizarea obiectivelor calității în general, dar și a verificarii conformității se desfășoară activități specifice de acreditare, măsurare și standardizare. Indiferent dacă ne referim la standarde în domeniul sănătății, siguranței rutiere sau în domenii industriale, acest domeniu este extrem de important și are implicații directe asupra vieții oamenilor. Pentru asigurarea unei uniformități de calitate, Comisia Europeană a stabilit standarde uniformizate general valabile pentru toate statele Uniunii Europene. Acest lucru este menit să asigure o siguranță cât mai mare pentru cetățenii europeni indiferent de statul unde se află.
RENAR, Ziua Mondială a Calității
Cu această ocazie, Ziua Mondială a Calității, domnul Prof. univ. dr. ing. Dr.h.c. Fănel Iacobescu, Președintele Organismului Național de Acreditare (RENAR), președinte al Societății Române de Măsurari (SRM), membru al Consiliului General al Confederației Mondiale a Măsurărilor, membru în Consiliul Director al Organismului Național de Standardizare (ASRO), a transmis câteva considerații generale privind infrastructura de evaluare a conformității din țara noastră.
În acestă ordine de idei, președintele RENAR a informat că Organismul Național de Acreditare al României , recunoscut ca organism național unic de acreditare la nivelul structurilor desemnate de Parlamentul și Comisia Uniunii Europene, pe baza îndeplinirii cerințelor din Regulamentul 765/2008, asigură în continuare, îndeplinirea obligațiilor și responsabilităților României ca stat membru UE de implementare a directivelor, regulamentelor, și a altor reglementări din domeniul acreditării. Totodată asigură accesul organizațiilor economice prin acreditare-certificare pe piața liberă a Uniunii Europene. Asigură protecția cetățenilor români, ca cetățeni ai UE, prin acreditare, pe baza evaluării îndeplinirii cerințelor prevăzute în standardele armonizate (publicate în Jurnalul Oficial al UE) în domenii precum sănătate, mediu și siguranța alimentară.
Conform Regulamentului 765/2008, acreditarea efectuată de Organismul Național al României, RENAR, furnizează o atestare investită cu autoritate publică asupra competenței organismelor de evaluare a conformității și reprezintă confirmarea oficială a competenței acestora. Curtea de Justiție a Uniunii Europene confirmă aceste prevederi ale Regulamentului. Totuși, unele autorități din țara noastră efectuează atestări, evaluări, notificări, promovări de standarde proprii, contrar unor prevederi directe și obligatorii ale Regulamentului 765/2008 și a altor reglementări ale UE.

În incheiere, Prof. univ.dr. ing. Dr.h.c Fanel Iacobescu, Președintele Organismului Național de Acreditare (RENAR), a declarat privind Ziua Mondială a Calității următoarele: “Această sărbătoare îmi oferă privilegiul de a mulțumi tuturor specialiștilor din infrastructura de eveluare a conformității pentru activitatea pe care o desfășoară, conform reglementărilor legale, în acest domeniu complex, de mare responsabilitate de a le transmite cele mai bune urări și de realizări deosebite.”
CITIȚI ȘI: Pe 12 iunie, RENAR organizează sărbătorirea acreditării