Pe data de 27 octombrie, ultima zi de duminică din luna octombrie, se produce schimbarea orei – se trece la ora de iarnă: ora 4:00 dimineața va deveni ora 3:00. În timp ce mulți salută o oră suplimentară de somn, sistemul de schimbare a ceasurilor de două ori pe an devine din ce în ce mai controversat.
Aceasta din cauza preocupărilor legate de sănătate și comportament legate de schimbarea tiparelor de somn și de adaptarea la zilele „întunecate” mai devreme. „S-ar putea ca această schimbare de o oră să nu pară prea mare, dar poate face ravagii asupra bunăstării mentale și fizice a oamenilor pe termen scurt”, spune dr. Charles Czeisler, profesor de medicina somnului la Divizia de Medicină a Somnului de la Harvard Medical School.
Și, unele studii au arătat că schimbarea orei perturbă ciclurile naturale de somn ale corpului, care pot afecta atât sănătatea fizică, cât și cea mentală. Creierul uman are un ceas biologic, cunoscut și sub numele de ritm circadian, care rulează pe un ciclu de 24 de ore.
Fie că câștigă o oră în plus sau pierde o oră de somn, acest lucru perturbă ciclul de somn și poate fi dificil pentru unii oameni să se adapteze la un program normal. Somnul tulburat ar putea duce, de asemenea, la un risc mai mare de boli cardiovasculare, după cum notează Independent.

Schimbarea orei tulbură sănătatea somnului
Un studiu din 2019 al cercetătorilor de la Harvard Medical School și de la Massachusetts General Hospital a examinat impactul deficienței de somn asupra bolilor de inimă la șoareci. S-a constatat că, după 16 săptămâni, șoarecii care au avut ciclurile de somn întrerupte au dezvoltat plăci arteriale mai mari în comparație cu șoarecii cu modele normale de somn.
De asemenea, șoarecii cu deficit de somn au avut de două ori nivelul anumitor celule albe din sânge în circulația lor și cantități mai mici de hipocretină, un hormon care joacă un rol cheie în reglarea stărilor de somn și veghe.
„Aceasta pare să fie cea mai directă demonstrație de până acum a conexiunilor moleculare care leagă sângele și factorii de risc cardiovasculari de sănătatea somnului”, a spus dr. Michael Twery, director al Centrului Național de Cercetare a Tulburărilor de Somn al National Heart, Lunch and Blood Institute din SUA. Și pierderea unei ore de somn în timpul schimbării orei din primăvară a fost legată de o creștere a atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale. În SUA, spitalele raportează o creștere de 24% a vizitelor de atac de cord în fiecare an în lunile după ce ceasurile merg înainte.
Cercetările au arătat, de asemenea, o creștere a accidentelor de mașină atunci când ceasurile se dau înapoi în lunile mai reci, pe măsură ce șoferii se adaptează la schimbarea orei. Potrivit datelor Zurich Insurance, șoferii sunt mai susceptibili de a avea un accident între orele 16:00 și 19:00 în noiembrie, deoarece serile se întunecă mai devreme. După schimbarea ceasurilor, compania a observat o creștere cu 10 până la 15% a volumului de accidente în acea perioadă, comparativ cu restul zilei.
Multivitaminele, bune de luat la schimbarea orei
Când ceasurile se dau înapoi o oră avem o oră suplimentară de lumină dimineața. Cu toate acestea, asta durează doar câteva săptămâni înainte ca zilele să se scurteze și răsăritul soarelui să fie din ce în ce mai târziu. Spre exemplu, în cea mai scurtă zi a anului, 21 sau 22 decembrie, Regatul Unit se bucură de mai puțin de opt ore de lumină solară.
Orele crescute de întuneric pot duce la o stare de spirit scăzută și depresie la unii oameni, precum și la oboseală, dureri musculare și oase slăbite din cauza lipsei de vitamina D din cauza expunerii la lumina soarelui, după cum mai notează Independent.
Cercetările sugerează că schimbarea ceasului de două ori pe an poate avea diverse consecințe asupra sănătății. Dintre cele două, avansul cu o oră tinde să fie mai perturbator. Acea schimbare de oră ne poate deranja ritmurile circadiene, ciclurile naturale de 24 de ore ale corpului reglând funcții cheie precum apetitul, starea de spirit și somnul.
Harvard Healt Publishing adaugă că, la momentul schimbării de oră, aproximativ jumătate dintre americani iau în mod obișnuit suplimente alimentare. Cele mai comune sunt suplimentele de multivitamine și multiminerale. De asemenea, orice ar fi, trebuie să profitați de lumina solară, deoarece mai puțină lumină poate scădea nivelul serotoninei, hormonul care stimulează starea de spirit.
Ce e de făcut în prima săptămână după schimbarea orei
Potrivit specialiștilor, în prima săptămână după schimbarea orei, încercați să obțineți aproximativ 15 minute de expunere la lumina dimineții, ceea ce vă poate ajuta să vă mențineți ritmurile circadiene.
De asemenea, mulți oameni au probleme în a-și ajusta programul de somn la noua oră. În primele zile sau chiar o săptămână, se pot culca mai târziu sau se trezesc mai devreme decât de obicei, ceea ce poate provoca privarea de somn. Un studiu a constatat că o persoană obișnuită doarme cu 40 de minute mai puțin în lunile de după începerea orei de vară, comparativ cu alte nopți ale anului. În acest caz, poate ajuta mișcarea în aer liber, de câte ori este posibil acest lucru.
Mulți experți în somn spun că dovezile sugerează cu tărie că a rămâne la ora standard tot anul este mai sănătos. Un proiect de lege pentru eliminarea schimbării orei a fost introdus în ultimele trei sesiuni ale Congresului american, dar nu a fost încă transformat în lege. Rămâne de văzut ce se va mai întâmpla, dar până atunci: multivitamine, soare și mișcare în aer liber.
Citiți și: