Trecerea la ora de iarnă în România are loc în noaptea de 26 spre 27 octombrie, când ceasurile se dau înapoi cu o oră, astfel încât ora 4:00 devine ora 3:00. Această schimbare se realizează în ultimul weekend din luna octombrie, conform reglementărilor privind ora legală.
Ora de iarnă 2024
Trecerea la ora de iarnă se face după Echinocțiul de toamnă, moment marchează oficial sfârșitul verii și începutul toamnei, când ziua este egală cu noaptea.
După acest echinocțiu, zilele devin treptat mai scurte, iar nopțile mai lungi, pregătind astfel tranziția spre sezonul rece.
Schimbarea ceasului are scopul de a optimiza utilizarea luminii naturale pe durata zilei și de a contribui la economisirea energiei.
Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă
Deși trecerea la ora de iarnă ne oferă o oră în plus de somn, specialiștii avertizează că această practică poate avea un impact negativ asupra sănătății. În trecut, toate statele membre ale Uniunii Europene erau obligate să schimbe ora de două ori pe an pentru a maximiza utilizarea luminii naturale.
Astfel, ceasurile se dădeau înainte cu o oră în dimineața ultimei duminici din martie și se întorceau înapoi cu o oră în ultima duminică din octombrie.
Răzvan Lungu, specialist pneumolog, are un mesaj pentru români. El îi sfătuiește să își adapteze programul după aceasta trecere.
Această schimbare poate aduce cu sine stări de oboseală, nervozitate și chiar depresie, simptome ce pot persista până la două săptămâni după modificare.
În 2016, cercetătorii au concluzionat că adaptarea la trecerea la ora de iarnă poate fi mai dificilă decât s-a crezut anterior, având efecte similare cu cele resimțite de cei care călătoresc prin fusuri orare diferite, cum ar fi oboseala intensificată, insomnia, tulburările digestive și confuzia mentală.
“Trecerea la ora de iarnă nu crește riscul de apariție al unor probleme de sănătate, dar pot fi cazuri în care anumite persoane pot tolera cu dificultate această schimbare a orarului de somn.
Astfel, schimbarea orei poate produce somnolență, probleme de concentrare sau de memorare, senzație de oboseală pe timpul zilei, iar aceste tulburări pot afecta activitatea zilnică, pot să scadă randamentul la locul de muncă și chiar pot provoca accidente rutiere.
Perioada de adaptare la ora de iarnă variază foarte mult de la o persoană la alta și poate fi de la o zi, până la o săptămână”, a spus expertul pentru digi24.ro.
CITEȘTE ȘI – Trecerea la ora de vară, un pericol? Explicațiile medicului Tudor Ciuhodaru