Perioada de demisii record s-a încheiat, spun experții. Numărul de renunțări la locul de muncă au scăzut și sunt acum similare cu datele dinainte de pandemie, relatează BBC. În SUA, 47 de milioane de persoane au demisionat în 2021 și alte 50 de milioane în 2022, potrivit datelor Biroului de Statistică a Muncii din SUA (BLS).
Exodul continuu a fost atât de semnificativ încât, în mai 2021, Anthony Klotz, pe atunci profesor asociat de management la Texas A&M University, a inventat termenul “Marea demisie” pentru a da un nume acestei tendințe.
Marea Demisie a fost fără precedent – și deosebit de izbitoare pe fondul unei incertitudini globale incredibile. Acum, însă, economiștii spun că s-a terminat.
„Privind cifrele generale ale demisiilor și văzând că s-au întors la nivelurile din 2019, cred că putem spune că s-a terminat. Nu este doar un simplu buton de pornire și oprire, desigur, dar se pare că ne aflăm la capăt”, spune Klotz, profesor de management la University College London’s School of Management.
- S-ar încheia astfel o perioadă destul de lungă în care demisiile curgeau pe bandă rulantă. De când a început pandemia de Covid-19, în 2020, milioane de lucrători și-au părăsit locurile de muncă.
- În Statele Unite, 47 de milioane de oameni au renunțat la serviciu în 2021 și încă 50 de milioane, în 2022, potrivit datelor Biroului de Statistică a Muncii din SUA (BLS).
Exodul continuu a fost atât de semnificativ încât, în mai 2021, Anthony Klotz, pe atunci profesor asociat de management la Universitatea Texas A&M, a inventat termenul „Marea demisie” pentru a denumi tendința.
Acum, oamenii se gândesc de două ori înainte de a renunța la un loc de muncă?
“Marea Demisie” a fost fără precedent și deosebit de izbitoare pe un fundal de incertitudine globală incredibilă.
„Chiar dacă vrei să renunți la slujbă, te uiți la piață și te gândești: poate nu ar trebui. Economia a încetinit, există concedieri în masă, avertismente că inteligența artificială ne va lua toate locurile de muncă… Totul îi face pe oameni să se gândească de două ori înainte de a renunța la un loc de muncă”, explică Anthony Klotz.