Forțele armate ale Statelor Unite ale Americii și Marii Britanii au atacat cu rachete bazele Houthi din Yemen ca răspuns la ofensiva lansată asupra navelor comerciale din Marea Roșie.
US Air Force au lovit „mai mult de 60 de ținte” din 16 locații care aparțineau rebelilor Houthi. În această operațiune au fost folosite rachete Tomahawk și avioane de luptă de pe navele de război situate în Marea Roșie.
Au fost atacate centre de comandă și control ale grupării Houthi
Printre țintele lovite se numără și centre de comandă și control, sisteme de apărare aeriană și depozite de muniție. Au fost raportate „peste 100 de muniții de precizie de diferite tipuri”.
Forțele aeriene ale armatei britanice au folosit patru aparate de zbor de tip Eurofihgter Typhoon care au zburat într-o misiune de mii de kilometri, care a necesitat realimentare. Acestea au decolat din baza Akrotiri din sudul Ciprului, care aparține RAF.
Pentagonul a postat pe pagina oficială X (fosta Twitter) imagini care arată loviturile asupra Yemenului în care se observă avioane decolând de pe navele militare.
Ce spune Recep Erdogan despre atacurile împotriva rebelilor Houthi
Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan s-a declarat împotriva atacurilor lansate de Statele Unite ale Americii și Marea Britanie împotriva rebelilor Houthi din Yemen și acuză cele două țări că transformă Marea Roșie într-o „mare de sânge”.
Liderul de la Ankara spune că se aude prin diverse canale cum că armata Houthi susținută de Iran a desfățurat o „apărare cu succes” împotriva Statelor Unite ale Americii ți Marii Britanii.
Înainte de aceste atacuri, reprezentanții grupării Houthi spuneau că „la orice atac împotriva noastră se va răspunde, în mod clar, fără nici cea mai mică îndoială, cu toată forța și determinarea, iar regiunea va fi în pragul unei escaladări al evenimentelor al căror sfârșit nimeni nu-l cunoaște”, a declarat pentru Newsweek Nasreddin Amer, secretar adjunct de informații grupării Houthi, în momentul în care au apărut primele informații referitoare la atacurile efectuate de SUA și de Marea Britanie.