Miercuri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că va furniza peste 1 milion de doze de vaccin împotriva poliomielitei în Fâşia Gaza. Decizia a fost luată după ce s-a detectat o tulpină a virusului în probele de apă reziduală din zonă. Această acţiune are ca scop prevenirea răspândirii bolii şi protejarea sănătăţii populaţiei locale.
OMS trimite vaccinuri antipoliomielitice în Gaza pentru a combate criza sanitară
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trimite peste un milion de doze de vaccinuri antipoliomielitice în Gaza, pentru a ajuta la combaterea crizei sanitare grave care a avut loc după zece luni de conflict armat între Hamas și armata israeliană. Președintele OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat această inițiativă într-o conferință de presă.
Detectarea poliomielitei în apele reziduale din Gaza este un semn alarmant că virusul a circulat în comunitate, punând copiii nevaccinaţi în pericol. Aceste descoperiri subliniază necesitatea vaccinării și eforturile continuae pentru a preveni răspândirea bolii.
Pe 30 iulie, Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza controlată de Hamas a declarat teritoriul palestinian ca “zonă epidemică de poliomielită”, acuzând armata israeliană pentru distrugerea instituțiilor sanitare din regiune. Această acțiune a condus la reapariția virusului conform declarației ministerului.
Tulpina CPV2 și o variantă cVDPV au fost detectate în apele uzate
Potrivit unui comunicat al ministerului, tulpina CPV2 a virusului a fost găsită în probe de apă uzată prelevate din regiunea Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza și din guvernoratele centrale ale teritoriului palestinian.
După aproximativ patruzeci de ani ca o amenințare extinsă, poliomielita – care poate provoca paralizii ireversibile în câteva ore – a dispărut în mare măsură în întreaga lume datorită vaccinurilor eficiente.
În plus, există o altă formă de poliovirus care poate fi transmisibil: poliovirusul mutat care provine din vaccinul oral anti-polio (OPV). Această variantă a poliovirusului derivată dintr-o tulpină vaccinală (cVDPV) a fost descoperită în Gaza și este important să fie identificată și controlată rapid pentru a preveni răspândirea bolii.
Odată ce tulpinele de OPV se replică în tractul digestiv, ele suferă mutaţii genetice şi se pot răspândi în comunităţile care nu sunt complet vaccinate împotriva poliomielitei. Acest lucru este cel mai evident în zonele cu condiţii precare de igienă şi salubritate sau în zonele aglomerate.
OMS solicită “libertate absolută de mișcare” pentru lucrătorii din sănătate
Şeful OMS a evidenţiat că lucrătorii din domeniul sănătăţii au nevoie de “libertate absolută de mişcare” pentru a putea desfăşura campaniile de vaccinare în Gaza.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a subliniat că este esențial să existe o încetare a focului sau cel puțin “zile de liniște” în timpul pregătirii și implementării campaniilor de vaccinare pentru a proteja copiii din Gaza împotriva poliomielitei.
În data de 7 octombrie 2023, mișcarea islamistă palestiniană Hamas a comis atacuri împotriva Israelului, soldate cu moartea a 1.198 de persoane, în mare parte civili.
Israelul a fost nevoit să răspundă la atacurile provocate de mișcarea Hamas din Fâșia Gaza, care au dus la moartea a 39.677 de persoane, potrivit datelor Ministerului Sănătății. Aceste cifre nu fac distincția între civili și combatanți uciși în urma conflictului.
CITIȚI ȘI: Tichete de 2.000 de lei pentru femeile care au născut după 12 aprilie 2024. Ce condiții sunt