Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut din nou Chinei să împărtășească datele necesare pentru înțelegerea originilor COVID-19, la cinci ani de la debutul pandemiei, care a început în orașul Wuhan.
Originea COVID, încă necunoscută
Pe 31 decembrie 2019, biroul OMS din China a semnalat un focar de „pneumonie” în Wuhan, iar mai târziu, autoritățile chineze au impus un lockdown strict în orașul cu 11 milioane de locuitori. Deși virusul părea inițial limitat la China, acesta s-a răspândit rapid și a afectat întreaga lume, scrie CNN.
În ciuda faptului că multe țări au depășit deja perioada de carantină și restricții, rămân multe întrebări legate de originea virusului, care a provocat moartea a cel puțin șapte milioane de persoane și a avut un impact devastator asupra sistemelor de sănătate și economiilor globale.
OMS a subliniat că, fără transparență și cooperare internațională, nu vor putea fi prevenite și gestionate eficient viitoarele pandemii. În acest context, organizația a cerut Chinei să împărtășească datele și informațiile relevante.
Ministerul de Externe al Chinei a apărat abordarea țării în ceea ce privește gestionarea datelor despre COVID-19, afirmând că a fost „transparentă” și a contribuit semnificativ la cercetarea globală privind originea virusului. China a respins acuzațiile de reținere a datelor, susținând că nu a ascuns informații de la OMS.
În ceea ce privește originile pandemiei, există încă un dezacord între oamenii de știință și politicieni, unii susținând că virusul ar fi provenit dintr-o sursă naturală, alții avansând teoria unui scurgere dintr-un laborator.
Deși unii cercetători au susținut inițial că teoria unui accident de laborator este o „teorie a conspirației”, aceasta a căpătat susținere pe măsură ce noi dovezi au fost aduse în discuție. În 2023, OMS a avut acces la câteva date valoroase colectate de cercetători chinezi în 2020, care ar putea oferi indicii suplimentare.
CITEȘTE ȘI – China a finalizat construcția celui mai lung tunel de autostradă din lume