Pe măsură ce numărul de cazuri de coronavirus continuă să crească şi ratele de vaccinare scad, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă campanii de vaccinare pentru grupurile de risc. Vaccinarea poate juca un rol crucial în prevenirea răspândirii virusului şi protejarea comunităţilor vulnerabile.
OMS avertizează asupra scăderii acoperirii vaccinale și a creșterii alarmante a cazurilor de COVID-19
Maria Van Kerkhove, expert în OMS, avertizează asupra unei scăderi alarmante a acoperirii vaccinale în ultimii doi ani. “Această tendință este observată mai ales la persoanele vârstnice și lucrătorii din domeniul sănătății. Este important să luăm măsuri pentru a combate această problemă și a asigura protecția tuturor împotriva bolilor contagioase prin imunizare adecvată.”
Van Kerkhove a subliniat că această situaţie trebuie rezolvată cât mai curând posibil.
În săptămânile recente, din toate testele pentru coronavirus efectuate în întreaga lume, mai mult de 10% au arătat rezultate pozitive. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Europa are una dintre cele mai mari rate cu peste 20%. Aceste statistici alarmante demonstrează că virusul continuă să se răspândească rapid și este necesar să ne protejăm prin purtarea măștilor și distanțarea socială.
OMS subliniază răspândirea subestimată a COVID-19, relevată de analizele apelor reziduale
Potrivit analizelor apelor reziduale, virusul este mult mai răspândit decât se crede din datele oficiale privind infectările, a afirmat Van Kerkhove. De asemenea, ea a atras atenția că peste 40 de sportivi au fost depistați pozitiv la teste în cadrul Jocurilor Olimpice de Vară din Paris.
Totuși, epidemiologul a atras atenția că situația actuală nu poate fi comparată cu faza pandemică, deoarece acum mai multe persoane sunt protejate în fața evoluțiilor severe ale bolii prin vaccinări și infecții anterioare.
Van Kerkhove a accentuat faptul că OMS colectează date doar despre numărul de cazuri tratate în spitale şi unităţi de terapie intensivă pentru coronavirus din câteva ţări.
Potrivit ei, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este ignorată atunci când vine vorba de înțelegerea gravității bolii.