După peste trei ani de negocieri, statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au ajuns la un acord privind pregătirea globală pentru viitoarele pandemii, a anunțat organizația miercuri dimineață, potrivit Reuters.
OMS anunță un acord între state pentru gestionarea viitoarelor pandemii
Acordul, care are caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, are ca scop întărirea apărării globale împotriva apariției unor noi agenți patogeni, în urma lecțiilor învățate din pandemia de COVID-19, care a provocat milioane de decese între 2020 și 2022.
Documentul propune măsuri menite să prevină viitoare pandemii și să consolideze cooperarea internațională. Printre acestea se numără: crearea unui sistem pentru accesul la agenți patogeni și partajarea echitabilă a beneficiilor, precum și întărirea capacităților de cercetare în diverse regiuni ale lumii. Acordul mai prevede dezvoltarea unui lanț global de aprovizionare și a unei rețele logistice eficiente, cu accent pe creșterea rezilienței și a nivelului de pregătire al sistemelor de sănătate.
„După mai mult de trei ani de negocieri intense, statele membre ale OMS au făcut un pas important înainte în eforturile de a face lumea mai ferită de pandemii”, a transmis organismul de sănătate într-o declaraţie.
Acordul este văzut, în general, ca o realizare majoră pentru agenția globală de sănătate, într-un context în care organizațiile multilaterale, precum OMS, au fost afectate de reduceri semnificative ale sprijinului financiar extern, în special din partea Statelor Unite.

SUA, care s-au alăturat mai târziu discuțiilor inițiale, s-au retras anul acesta după ce noul președinte, Donald Trump, a semnat în februarie un ordin executiv prin care a retras țara din OMS și din procesul de negociere.
Potrivit OMS, propunerea urmează să fie analizată în cadrul reuniunii Adunării Mondiale a Sănătății din luna mai.
„Este un moment istoric”
„Acesta este un moment istoric şi o demonstraţie a faptului că, cu sau fără SUA, ţările sunt hotărâte să lucreze împreună şi la puterea multilateralismului”, a declarat pentru Reuters Nina Schwalbe, fondatoarea grupului de reflecţie Spark Street Advisors, care se ocupă de sănătatea globală.