Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat joi că mpox (maladie virală cunoscută în trecut sub numele de „variola maimuţei”) nu mai reprezintă o urgenţă de sănătate globală, punând astfel capăt unei alerte de aproape un an pe care a emis-o pentru o boală virală ce a făcut ca sute de cazuri să fie confirmate în peste 100 de ţări, potrivit Reuters şi AFP.
Această epidemie „nu mai reprezintă o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, a declarat într-o conferinţă de presă directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, respectând recomandarea formulată de comitetul de urgenţă al acestei organizaţii.
OMS a declarat mpox o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional în iulie 2022 şi a reconfirmat acel statut epidemiologic în noiembrie 2022 şi în februarie 2023.
Peste 87.000 de cazuri de mpox
Statutul decretat de OMS pentru o boală are scopul de a declanşa o reacţie internaţională coordonată şi de a debloca fonduri pentru ca ţările lumii să poată colabora în privinţa distribuirii de vaccinuri şi tratamente medicale.
Peste 87.000 de cazuri de mpox au fost confirmate la nivel global de la începutul anului 2022 şi până în data de 8 mai 2023, potrivit celui mai recent raport al OMS, citat Agerpres.
Deşi OMS anunţase în prima parte a acestui an că a observat o scădere susţinută a numărului de cazuri raportate, reprezentanţii săi s-au declarat totuşi îngrijoraţi de o posibilă reapariţie a bolii în anumite regiuni şi de o transmitere persistentă a virusului în anumite ţări.