Olaf Scholz, cancelarul german a discutat pentru prima dată cu Vladimir Putin în ultimii doi ani. Oficialul german i-a cerut liderului de la Kremlin să-și retragă armata din Ucraina.
Totodată, diplomatul german i-a solicitat președintelui Federației Ruse să se așeze la masa negocierilor de pace.
Prima discuție între Olaf Scholz și Vladimir Putin, în ultimii doi ani
Este pentru prima dată de la începutul „Operațiunii Speciale de Eliberare din Ucraina” când cei doi oameni de stat discută telefonic pe marginea războiului început la 24 februarie 2022. Discuția vine în contextul în care Ucraina se află într-o situație critică. Potrivit zvonurilor din media occidentală, statele beligerante s-ar putea așeza la masa negocierilor în perioada următoare.
Olaf Scholz și Vladimir Putin au discutat vreme de 60 de minute. Cancelarul german i-a cerut președintelui rus să pună punct conflictului din Ucraina. Și să înceapă mult așteptatele negocieri de pace cu administrația lui Volodimir Zelenski.
„Este esențial să punem capăt ostilităților și să ne concentrăm pe dialog”
Totuși, în timpul discuțiilor, Olaf Scholz și-a exprimat indignarea în privința agresiunii ruse din Ucraina. Oficialul german a evidențiat necesitatea unor negocieri între Moscova și Kremlin, negocieri care să producă o pace justă și durabilă.
„Este esențial să punem capăt ostilităților și să ne concentrăm pe dialog”, a afirmat Scholz, iterând angajamentul Berlinului de a susține Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii ilegale și neprovocate a Federației Ruse. Anterior conversației cu Vladimir Putin, cancelarul Olaf Scholz a dialogat cu Volodimir Zelenski. Scholz l-a asigurat că dorințele Kievului sunt prioritare în cadrul negocierilor internaționale.
Olaf Scholz urmărește evoluțiile din Ucraina
Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al cancelarului german, a subliniat la rândul lui că Olaf Scholz va continua dialogul cu președintele ucrainean, pentru a urmări evoluțiile ulterioare din Ucraina.
Conversațiile dintre cei trei lideri europeni are loc într-un climat politic instabil marcat de afirmațiile noului președinte american, Donald Trump, potrivit cărora Ucraina ar trebui să renunțe la anumite teritorii cucerite de armata rusă.
Intens bombardată de artileria Federația Rusă și pe fondul unei ierni dificile Ucraina se sprijină pe ajutorul militar din partea Germaniei, dar și a aliaților occidentali, notează Digi 24.