Oktoberfest este cel mai mare festival al berii din România. Ediția de anul acesta va începe la finalul lunii august și promite o adevărată petrecere bavareză. Organizatorii au pregătit zile pline de surprize pentru participanți, la ediția aniversară.
De ce ediție aniversară? Deoarece se împlinesc 15 ani de la prima ediție de Oktoberfest România.
Oktoberfest România are loc în perioada 29 august – 15 septembrie, în aceeași locație ca anul trecut, lângă Parcul Tractorul. Ediția de anul acesta se anunță una deosebit de spectaculoasă, având în vedere că se împlinesc 15 ani de când versiunea românească a celebrului festival bavarez a fost organizată prima dată la Brașov.
Dacă în primele ediții, festivalul se desfășura într-un singur weekend, acum s-a ajuns la trei weekenduri, în care organizatorii promit experiențe deosebite. Deviza acestei ediții este “de trei ori mai mare și mai frumos”, așa că participanții au șansa să se distreze de trei ori mai mult, potrivit chefdevacanta.ro. Festivalul va fi deschis de Parada Carelor cu Bere, paradă care va străbate centrul Brașovului. Vor participa Husarii, ansambluri folclorice și comunități locale, fiecare îmbrăcat în costume tradiționale. Până și caii vor purta ornamente festive.
Cine întreține atmosfera
Luna Park va fi amplasat în zona festivalului și va fi compus din peste 20 de utilaje de amuzament, de la o roată uriașă, roller coaster, la tobogane și carusele. Participanții se vor bucura de multe delicii culinare, de la cârnați bavarezi până la gogoși sau baclava, se arată pe site-ul oficial al festivalului. Comercianții vor fi și ei prezenți cu bijuterii, decorațiuni, costume tradiționale românești și bavareze și multe suveniruri.
Organizatorii au anunțat, de asemenea, ce trupe vor întreține atmosfera. Printre acestea se numără Melody Band, din Würzburg, DIE Aalbachtaler, din Germania, Rocky 5, Diana Matei și Taraful Cleante, Miki & Live Band, Oana Radu, Smart Band sau Dan Helciug și Spitalul de Urgență. Cine vrea să „prindă” o masă într-o anumită seară a festivalului, poate face o rezervare pe site-ul oficial. Se poate rezerva o masă de minimum 6 persoane sau multiplu de 6. Prețul pentru 6 persoane este de 650 de lei, iar în preț e inclusă taxa de rezervare de 200 de lei, dar și consumație de 450 de lei, reprezentând un platou cu produse calde pentru 6 persoane și bere.
Festivalul berii de la noi a preluat modelul bavarez, însă a fost adaptat la specificul Țării Bârsei. Prima ediție a evenimentului din România a avut loc în anul 2009.
Oktoberfest este de fapt o „aniversare de nuntă”?
Cine ar fi crezut că Oktoberfest este de fapt o aniversare de nuntă? Este vorba de nunta viitorului rege Ludovic I al Bavariei și a prințesei Tereza de Saxonia-Hildburghausen, în octombrie 1810. Pentru a sărbători acest fericit eveniment, familia regală a organizat o sărbătoare publică pe o pajiște mare situată în afara orașului de atunci, cu 14 corturi gigantice, peste 600.000 de găini prăjite și o cursă de cai.
Festivitatea a devenit un prilej de bucurie publică din 1811, când se serbau obiceiuri și tradiții bavareze de orice fel, la care puteau să participe lumea întreagă. De la an la an, activitățile organizate în perioada festivalului au căpătat amploare și au fost adoptate tipologii diverse de manifestări artistice, cu scopul de a celebra tradițiile locului. Desigur, tulburările istorice și politice care au avut loc din 1810 până în prezent au întrerupt în unii ani procesul de desfășurare al festivalului, însă, a fost reluat cu fiecare prilej.
Începând din 1819, tradiționalele curse de cai au fost înlocuite de atracții și standuri de băuturi răcoritoare. Începând cu 1896, primele corturi mari au fost ridicate pe Wies’n (Theresienwiese), atrăgând atât turiști, cât și mulți localnici. Astăzi, Oktoberfest rămâne cel mai mare festival al berii din lume.
În fiecare an, în München, Germania, Oktoberfest reunește milioane de curioși și entuziaști, dornici să ia parte la acest eveniment popular.
De ce Oktoberfest
Denumirea festivalului a rămas în istorie de la apariția lui. Pentru că nunta amintită mai sus a fost organizată în octombrie, mireasa a ales ca festivalul să poarte numele de Oktoberfest. Desigur, mulți ani la rând acesta era organizat în octombrie, însă, temperaturile scăzute din această perioadă îngreuna desfășurarea activităților în aer liber, motiv pentru care, din 1872 acesta s-a mutat în luna septembrie.
Mai există și unele speculații privind o lege germană de demult. Astfel, în anul 1539 această lege susținea că berea poate fi produsă doar în perioada 29 septembrie – 23 aprilie. Motivul era dat de faptul că vara puteau apărea incendii mari în urma prelucrării berii. Iar pentru acele perioade în care nu existau condiții prielnice de depozitare a berii pentru a putea fi păstrată, producătorii făceau tot posibilul ca să vândă marfa din anul respectiv, pentru a putea începe producția nouă de bere.
„Berea de la Oktoberfest este specială. Fiecare firmă o produce exclusiv pentru această sărbătoare, cu trei-patru luni înaintea începerii ei. Berea de la Oktoberfest are calităţi deosebite: este mai aromată şi mai tare. De aceea trebuie avut grijă ce şi cât consumă fiecare”, spunea un barman, potrivit DW, în 2008. „În principiu, procesul de producţie a rămas neschimbat de secole. Cu excepţia apei şi a sucurilor proaspete din fructe, berea este cea mai naturală băutură”, susținea tot aunci Rolf Dummert, la acel moment coordonator tehnic al producătorului Hofbräu.
„În mod normal, berea conţine aproximativ 5% alcool. Băutura fabricată de firma Hofbräu pentru Oktoberfest are 6,3%. Astfel, la nici trei ore de la începerea sărbătorii, serviciul de urgenţă a şi fost solicitat pentru a oferi asistenţă medicală primelor victime ale consumului de bere. În mod surprinzător, în ciuda stării nefavorabile a vremii, numărul petrecăreţilor de la Oktoberfest nu s-a diminuat cu mult în comparaţie cu cel de anul trecut. De pe urma vremii ploioase şi a temperaturilor scăzute au profitat în primul rând vânzătorii de cafea”, adăuga DW în anul menționat.
Citiți și: Începe Festivalul Internațional de Nai „Gheorghe Zamfir”. Programul evenimentului