Un înalt comandant militar american a avertizat că orice atac militar din partea Israelului asupra Libanului ar putea provoca o reacție din partea Iranului pentru a proteja gruparea militantă Hezbollah din acea țară. Această acțiune ar putea declanșa un război mai larg care ar pune în pericol forțele americane din regiune.
Potrivit şefului Statului Major Interarme, generalul CQ Brown, Iranul ar putea acorda un sprijin mai mare organizaţiei Hezbollah dacă aceasta se simte ameninţată în mod semnificativ. În plus, Iranul sprijină şi militanţii Hamas din Gaza, demonstrând o tendinţă de a susţine grupări militante în regiune.

În contextul tensionat din Orientul Mijlociu, oficialii israelieni au amenințat cu o posibilă ofensivă militară în Liban. Ei încearcă să ajungă la un acord cu privire la retragerea grupării Hezbollah de la granițele țării pentru a evita escaladarea conflictului. Cu toate acestea, armata israeliană a anunțat că a aprobat și validat planuri pentru o posibilă ofensivă, în timp ce Statele Unite lucrează pentru prevenirea unui război total în regiune.
În ciuda conflictelor dintre Israel și Palestina, prim-ministrul Benjamin Netanyahu are în continuare speranța că se poate ajunge la o soluție diplomatică. Cu toate acestea, el a avertizat că dacă va fi necesar, problema va fi rezolvată „în mod diferit”. „Suntem pregătiți să ne luptăm pe mai multe fronturi”, a declarat el.
Funcționarii americani lucrează pentru a ajunge la o soluție diplomatică pentru conflict. Se așteaptă să se discute această problemă în această săptămână, când ministrul israelian al apărării Yoav Gallant va vizita Washingtonul și se va întâlni cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, secretarul de stat Antony Blinken și alți oficiali americani de rang înalt.
Amos Hochstein, consilierul preşedintelui american Joe Biden, a avut o întâlnire săptămâna trecută cu oficiali din Liban şi Israel în speranţa de a calma tensiunile. În declaraţiile sale marţi la Beirut, Hochstein a subliniat gravitatea situaţiei şi necesitatea urgentă de a găsi o soluţie diplomatică pentru a preveni un conflict mai amplu.
Potrivit lui Brown, Statele Unite probabil nu vor putea ajuta Israelul să se apere într-un război mai amplu cu Hezbollah, cum a făcut-o în aprilie când i-a ajutat să respingă un atac iranian de rachete și drone. De asemenea, este dificil să se apere de rachetele cu rază scurtă de acțiune pe care Hezbollah le lansează frecvent peste granița cu Israelul.
Când a fost întrebat dacă SUA au ajustat strategia militară pentru a asigura mai bine protecţia forţelor lor în regiune, el a subliniat că siguranţa este o prioritate încă de la început. El a adăugat că, deşi au existat atacuri ample în zonă, nicio bază americană nu a fost afectată din luna februarie.
Brown a subliniat importanța continuării discuțiilor cu liderii israelieni și necesitatea de a evita extinderea conflictului. Este esențial să se evalueze efectele oricărui tip de operațiune din Liban și impactul acestora asupra regiunii și forțelor militare din zonă. SUA avertizează asupra riscurilor implicate în astfel de acțiuni și încurajează părțile implicate să găsească soluții pașnice și eficiente pentru rezolvarea conflictului.
Potrivit oficialilor din Pentagon, Austin a exprimat îngrijorarea cu privire la un conflict mai larg în timpul unei discuții recente prin telefon cu Gallant.
“Dat fiind numărul mare de tiruri de rachete care au fost observate plecând din ambele părţi ale frontierei, suntem cu siguranţă îngrijoraţi de această situaţie și am încurajat public şi privat toate părţile să reinstaureze calmul la graniță şi să găsească o soluţie diplomatică”, a declarat săptămâna trecută secretarul de presă al Pentagonului, general-maior Pat Ryder.
Un conflict armat între cele două inamice puternic înarmate ar putea aduce consecințe devastatoare pentru ambele țări, inclusiv pentru populația civilă. Se presupune că arsenalul de rachete al Hezbollah este mai extins decât cel al Hamas, ceea ce face situația și mai periculoasă.
În ultimele luni, Israelul şi Hezbollah, susţinut de Iran, au fost implicaţi în conflicte sporadice la graniţa din nordul Libanului. Aceste ciocniri au izbucnit după ce Hamas, gruparea militantă care controlează Fâşia Gaza, a comis un atac devastator în sudul Israelului în octombrie. Ca rezultat al acestor evenimente, s-a declanşat un război între Israel şi Hamas în Gaza.

Situația a devenit mai tensionată luna aceasta după ce un comandant militar de rang înalt al Hezbollah a fost ucis într-un atac aerian israelian în sudul Libanului. Ca ripostă, Hezbollah a lansat sute de rachete și drone explozive asupra nordului Israelului, iar Israelul a răspuns cu un asalt puternic asupra grupului militant.
Peste 400 de persoane, dintre care 70 civili, au fost ucise în Liban ca urmare a atacurilor israeliene. Pe de altă parte, Israelul a pierdut 16 soldați și 10 civili în lupte.
Creşterea tensiunilor ar putea duce la o escaladare a conflictelor şi să determine alte grupuri militante susţinute de Iran să se implice în regiune.
Potrivit liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, mai multe ţări precum Iran, Irak, Siria şi Yemen au oferit în trecut sprijin în lupta împotriva forţelor ostile. El a menţionat că deja peste 100.000 de luptători s-au alăturat grupului Hezbollah.