În urma asasinării liderului mişcării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, se poate declanșa un conflict mai grav în Orientul Mijlociu. Președintele Organizației Cooperării Islamice (OCI) a avertizat miercuri cu privire la această situație periculoasă.
Ministrul de externe din Gambia, Mamadou Tangara, care în prezent deține președinția OCI, a făcut această declarație în cadrul unei reuniuni extraordinare a organizației care a avut loc în Jeddah, Arabia Saudită. Reuniunea a fost convocată la cererea Iranului, care acuză Israelul că l-a asasinat pe Haniyeh la Teheran pe 31 iulie.
Tangara avertizează că asasinarea lui Ismail Haniyeh agravează tensiunile
În opinia lui Tangara, acest act josnic nu face decât să sporească tensiunile existente şi poate conduce la un conflict mai amplu care ar putea implica întreaga regiune. Asasinarea lui Ismail Haniyeh evidențiază necesitatea justiției și a respectării drepturilor omului pentru poporul palestinian.
Mamadou Tangara subliniază că suveranitatea și integritatea teritorială sunt principii esențiale pentru menținerea ordinii internaționale. Orice încălcare a acestor principii poate duce la destabilizare, conflicte, nedreptate, infracțiuni împotriva umanității și suferințe umane.
Tangara a subliniat importanța unei păci durabile care abordează cauzele profunde ale conflictului în cadrul intervenției sale.
Teheranul și mișcarea palestiniană au acuzat Israelul că este responsabil pentru asasinarea lui Ismail Haniyeh.
Conflictul Israel-Hamas a escaladat după atacul terorist
Până în prezent, Israelul a refuzat să facă vreun comentariu cu privire la acest subiect. Cu toate acestea, au confirmat că au eliminat alţi membri importanţi ai conducerii Hamas, cum ar fi Saleh al-Arouri, care a fost asasinat în Beirut, şi Mohammed Deif, comandantul militar al mişcării palestiniene.
Izbrucul conflictului militar dintre Israel şi mişcarea Hamas a fost cauzat de un atac terorist în data de 7 octombrie anul trecut. Militanţii palestinieni au lansat un atac masiv în sudul Israelului, soldat cu moartea a 1.197 de persoane, majoritatea fiind civili nevinovaţi.
Conform armatei israeliene, încă 111 persoane se află răpite de către Hamas în Fâşia Gaza, iar 39 au murit, dintre cei 251 care au fost răpiţi în acea zi. Este o tragedie ce nu trebuie uitată și care necesită o acțiune imediată pentru a asigura eliberarea celorlalţi oameni nevinovați.
După ce au fost afectaţi de mai multe atacuri cu rachete din partea grupurilor militante Hamas, forţele de apărare israeliene (IDF) au declanşat o campanie de bombardamente şi o operaţiune terestră pentru a riposta împotriva poziţiilor lor din Fâşia Gaza. Din cauza acestor lupte, care au izbucnit în urmă cu 24 de ore, autorităţile din Gaza raportează că 39.677 de palestinieni au fost ucişi şi 91.645 răniţi până miercuri după-amiază.
CITIȚI ȘI: OMS livrează peste 1 milion de vaccinuri împotriva poliomielitei în Fâşia Gaza