Inspectorii de muncă din cadrul ITM – Serviciul Securitate și Sănătate în Muncă au adus din nou în atenția angajatorilor obligațiile legale pe care le au în ceea ce privește protecția angajaților în perioadele cu temperaturi extreme. În contextul valului de caniculă severă care a afectat țara noastră, angajatorii sunt încurajați să implementeze toate măsurile necesare și să se conformeze obligațiilor legale pentru a evita sancțiunile și, mai ales, pentru a proteja viața și sănătatea salariaților lor.
Obligațiile legale ale angajatorilor pe timp de caniculă
Conform reglementărilor în vigoare, atunci când temperatura exterioară a aerului depășește +37°C sau când acest nivel este atins în condiții de umiditate mare, angajatorii sunt obligați să implementeze o serie de măsuri menite să amelioreze condițiile de muncă și să protejeze sănătatea angajaților. Printre aceste măsuri se numără:
- Reducerea intensității și ritmului activităților fizice pentru a preveni suprasolicitarea;
- Alternarea efortului dinamic cu cel static pentru a reduce impactul căldurii asupra organismului;
- Asigurarea ventilației la locul de muncă și, acolo unde este posibil, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer;
- Asigurarea apei minerale pentru hidratare, câte 2-4 litri pe persoană pe schimb;
- Asigurarea dușurilor și a echipamentului individual de protecție pentru angajați.
Examinări medicale ale angajaților și ajustări ale programului de lucru
Pentru a preveni îmbolnăvirile cauzate de munca în condiții de temperaturi extreme, este necesară examinarea medicală a angajaților atât la angajare, cât și periodic, favorizând astfel depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca în astfel de condiții.
În cazul angajaților cu afecțiuni sau care au contraindicații de a desfășura activitate la temperaturi ridicate, se va lua în considerare reducerea programului de lucru sau schimbarea locului de muncă, dacă specificul activității permite acest lucru.
Controale și sancțiuni din partea ITM
Pentru a preveni incidentele și pentru a asigura respectarea măsurilor legale, inspectorii de muncă vor efectua controale la angajatori pe toată perioada în care se vor înregistra temperaturi ridicate.
Nerespectarea dispozițiilor legale în materie constituie contravenție, amenzile aplicabile fiind cuprinse între 1.500 și 2.500 lei, dacă faptele nu sunt considerate infracțiuni potrivit legii penale, anunță ITM Arad, citat de ProTV.