Specialiştii atrag atenţia că obezitatea este o boală cronică, asociată cu peste 200 de posibile complicaţii de sănătate. Din ce în ce mai mulţi copii şi adulţi din lume, inclusiv din Uniunea Europeană suferă de obezitate, numărul acestora fiind în creştere.
Fapt ce îi determină pe unii cercetători să numească obezitatea o „nouă pandemie”. Obezitatea afectează peste 650 de milioane de oameni, în întreaga lume, iar estimările specialiştilor sunt sombre: se va ajunge la un miliard de persoane în următorii 5-6 ani.
Medicii spun că incidenţa va fi mult mai mare în rândul femeilor (una din cinci) faţă de bărbaţi, unde rata va fi de unul din şapte. Peste 4,3 milioane de români suferă deja de obezitate, ceea ce înseamnă mai bine de o cincime din întreaga populaţie a ţării.
Specialiştii atrag atenţia că obezitatea este o boală cronică, asociată cu peste 200 de posibile complicaţii de sănătate. În rândul femeilor, cea mai frecventă patologie este sindromul de ovar polichistic, care apare la 10% din cazuri, în momentul în care vorbim de obezitate.

Obezitatea trebuie prevenită toată viața
Acest lucru înseamnă accentuarea pilozităţii, acnee , tulburări menstruale, iar în unele cazuri chiar infertilitate, mai spun specialiștii. Mai mult decât atât, vine şi cu riscul de a dezvolta diabet zaharat şi sindrom metabolic. Tot specialiștii în nutriție și nu numai ei atrag atenția că, pentru a preveni obezitatea trebuie să existe o alimentaţie sănătoasă și echilibrată. Și acest lucru trebuie să fie făcut pe tot parcursul vieţii.
Obezitatea poate duce la un risc crescut de diabet de tip 2 și boli de inimă, poate afecta sănătatea oaselor și reproducerea, crește riscul apariției anumitor tipuri de cancer. Obezitatea influențează calitatea vieții, cum ar fi somnul sau mișcarea.
Diagnosticul de supraponderalitate și obezitate se face prin măsurarea greutății și înălțimii oamenilor și prin calcularea indicelui de masă corporală (IMC): greutate (kg)/înălțime² (m²). Indicele de masă corporală este un marker surogat al grăsimii și măsurători suplimentare, cum ar fi circumferința taliei, pot ajuta la diagnosticarea obezității.
Obezitatea, definită de OMS
Categoriile de IMC pentru definirea obezității variază în funcție de vârstă și sex la sugari, copii și adolescenți. Pentru adulți, OMS definește supraponderalitatea și obezitatea după cum urmează:excesul de greutate este un IMC mai mare sau egal cu 25; și obezitatea este un IMC mai mare sau egal cu 30.
Mișcarea socială care încurajează obezitatea

Medicamente și inechități sociale
Jumătate din populația lumii se așteaptă să fie obeză sau supraponderală până în 2030, conform Federației Mondiale a Obezității.
Medicamente puternice pentru pierderea în greutate, precum Ozempic, tratamentul revoluţionar pentru diabetul de tip 2, cât şi medicamentul pentru obezitate Wegovy, ambele dezvoltate de compania daneză Novo Nordisk, au intrat în vizorul publicului anul trecut, oferind o nouă modalitate de a aborda ratele record ale obezităţii.
Însă cererea extraordinară şi preţurile ridicate le vor ţine şi în 2024 departe de numeroşii pacienţi care ar putea beneficia de ele, creându-se astfel inechităţi sociale, comentează Reuters.
Rivali din industria farmaceutică, printre care compania americană Pfizer Inc (SUA) şi cea anglo-suedeză AstraZeneca Plc, încearcă, de asemenea, să intre pe această piaţă în expansiune a medicamentelor pentru slăbit, care se preconizează că va ajunge la 100 de miliarde de dolari într-un deceniu. Acestea testează versiuni de medicamente care ar putea fi atât mai convenabile ca preţ, cât şi cu mai puţine efecte secundare, notează Reuters.
Țeluri nu foarte ușor de atins
Medicamente minune pentru combaterea obezității, aceasta pare să fie isteria globală a momentului. Totul a început cu un hormon intestinal numit peptidă, asemănătoare glucagonului-1. Oamenii de știință au descoperit că GLP-1 ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și a apetitului.
Dar GLP-1 este descompus rapid de organism, făcându-l dificil de utilizat că medicament. De atunci, au fost dezvoltate o serie de medicamente GLP-1, inclusiv semaglutida și tirzepatidă.
Aceste medicamente s-au dovedit a fi eficiente în scăderea în greutate, îmbunătățirea controlului glicemiei și reducerea riscului de boli cardiovasculare. Studiile au arătat că medicamentele GLP-1 nu sunt lipsite de dezavantaje. Pot provoca greață și vărsături și trebuie administrate prin injecție. Prin urmare nu reprezintă o soluție viabilă.
Și ne întoarcem la ce spun specialiștii: mișcare, alimentație sănătoasă, sau tratament sub atenta supraveghere a medicului. Țeluri nu foarte ușor de atins de către cei care suferă de obezitate.
Citiți și: Alimentele ideale pe căldură