Peste un miliard de oameni suferă de obezitate la nivel mondial. Numărul copiilor a crescut de patru ori pe o perioadă de 32 de ani, potrivit unei noi cercetări, citate de The Guardian.
Analiza măsurătorilor greutăţii şi înălţimii a peste 220 de milioane de oameni din peste 190 de ţări arată cum s-a schimbat indicele de masă corporală (IMC) la nivel mondial între anii 1990 şi 2022. Aproximativ 1.500 de cercetători au contribuit la studiul realizat de NCD Risk Factor Collaboration cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Potrivit studiului, în această perioadă, ratele de obezitate au crescut de patru ori în rândul copiilor, fiind dublate în cazul oamenilor adulţi
Pentru fete, rata obezităţii a crescut de la 1,7% din populaţia lumii în 1990, la 6,9% în 2022. Pentru băieţi, creşterea a fost de la 2,1% la 9,3% în aceeaşi perioadă de timp. Obezitatea este definită la adulţi ca având un IMC mai mare sau egal cu 30 kg/m2.

Pentru femei, ratele de obezitate la nivel mondial au crescut de la 8,8% la 18,5%, iar pentru bărbaţi de la 4,8% la 14% în acelaşi interval. Ratele persoanelor subponderale au scăzut atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Acest lucru înseamnă că obezitatea este cea mai comună formă de malnutriţie în multe ţări din întreaga lume.
Proporţia copiilor şi adolescenţilor din lume care au fost subponderali a scăzut cu aproximativ o cincime la fete şi mai mult de o treime la băieţi.
Procentul adulţilor afectaţi la nivel mondial de subpondere s-a redus cu peste jumătate în aceeaşi perioadă. 880 de milioane de adulţi şi 159 de milioane de copii sufereau de obezitate în 2022. Tonga, Samoa Americană şi Nauru au fost naţiunile cu cea mai mare rată a obezităţii, de peste 60%.

Profesorul Majid Ezzati, autorul principal al studiului, a spus că este „foarte îngrijorător” faptul ca epidemia de obezitate care a fost evidentă în rândul adulţilor din mare parte din lume în 1990, se reflectă acum în copiii şi adolescenţii de vârstă şcolară.
„În acelaşi timp, sute de milioane sunt încă afectaţi de subnutriţie, în special în unele dintre cele mai sărace părţi ale lumii. Pentru a aborda cu succes ambele forme de malnutriţie, este vital să îmbunătăţim semnificativ disponibilitatea şi accesibilitatea alimentelor sănătoase şi nutritive.” a explicat profesorul.
Citiți și
1 Martie, între tradiții și modern. Irina Wagner: „Măcar Mărțișorul să nu fie o șaorma!”