Președintele Federației Române de Handbal, Constantin Din, a anunțat planuri ambițioase pentru modernizarea infrastructurii sportive din București, subliniind necesitatea construirii unei săli polivalente și renovarea Sălii Floreasca. Aceste proiecte, însă, depind de deciziile noului guvern, care va fi format după alegerile de la 1 decembrie.
O nouă sală polivalentă în București
Constantin Din a subliniat că Bucureștiul are nevoie urgentă de o sală polivalentă pentru a găzdui competiții majore, mai ales că România a preluat organizarea Campionatului European de handbal masculin tineret din 2026. Din păcate, din lipsa unei infrastructuri adecvate, acest eveniment va avea loc la Cluj-Napoca și Turda, în detrimentul capitalei.
Proiectul renovării Sălii Polivalente din București, care ar fi trebuit să înceapă în ianuarie 2024, nu va demara nici în ianuarie 2025, potrivit oficialului. În acest context, Federația își propune să facă presiuni asupra viitorului guvern pentru demararea lucrărilor de construcție.
Totodată, modernizarea Sălii Floreasca rămâne o prioritate, aceasta urmând să fie utilizată pentru competiții de copii și juniori. „Sperăm ca noul guvern să includă aceste proiecte pe lista de priorități. Promisiuni există, dar totul depinde de ce se va întâmpla după alegeri”, a declarat Constantin Din.
Un alt moment important pentru handbalul românesc este organizarea meciului de retragere al Cristinei Neagu, considerată una dintre cele mai mari jucătoare din istoria acestui sport.
În sezonul 2023-2024, Cristina Neagu își încheie cariera, iar Federația lucrează pentru a organiza un eveniment pe măsura performanțelor ei extraordinare.
Constantin Din a precizat că meciul va avea loc la finalul sezonului competițional, iar locația nu a fost încă stabilită. Evenimentul va reuni jucătoare de top, atât din România, cât și din străinătate, și va reprezenta un omagiu pentru contribuția Cristinei la handbalul românesc.
În 2026, România va găzdui două competiții europene importante: Campionatul European de handbal feminin pentru senioare, care va avea loc la Cluj-Napoca, Oradea și în alte orașe partenere din Cehia, Polonia, Slovacia și Turcia, precum și Campionatul European de handbal masculin pentru tineret, ce se va desfășura în Cluj-Napoca și Turda.
Aceste evenimente vor oferi României oportunitatea de a-și consolida reputația pe scena handbalului internațional, însă succesul lor depinde de modernizarea infrastructurii sportive.
“Cu siguranţă avem nevoie de o sală polivalentă, noi ne străduim să aducem competiţii majore, să le organizăm în România. Am luat organizarea unui Campionat European de tineret în România în 2026 şi din nefericire pentru Bucureşti se va organiza în Cluj şi Turda. Şi Bucureştiul are nevoie de o sală polivalentă şi în această perspectivă.
La Sala Polivalentă ar fi trebuit să înceapă din ianuarie o renovare majoră. Din păcate nici în ianuarie 2025 nu se va întâmpla acest lucru, nu ştiu din ce cauză, dar noi vom milita pe lângă noul guvern să demarăm construcţia unei săli.
Sper să reuşim măcar modernizarea Sălii Floreasca, să o folosim la nivel de copii şi juniori. Sunt aceste promisiuni din partea actualului guvern, dar depinde foarte mult ce guvern va fi şi ce priorităţi va avea”, a declarat Constantin Din.
CITEȘTE ȘI – Ion Țiriac și Dan Șucu, aproape să devină patronii clubului Genoa