Șefa Biroului OMS din România a atras atenţia că autorităţile trebuie să se pregătească pentru a face faţă unei situaţii de urgenţă. Într-un interviu acordat pentru Antena 3 CNN, oficialul OMS a mărturisit că populația trebuie să știe cum să se protejeze.
Reamintim că pandemia care a izbucnit în 2019 a resetat întreaga ordine mondială. Oamenii s-au confruntat cu restricții, OMS afirmând că pandemia de coronavirus a ucis între 13 și 17 milioane de oameni în întreaga lume.
“Sistemele de sănătate trebuie să fie pregătite să facă față unei astfel de amenințări”
Potrivit reprezentantei instituţiei, printre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii se află şi un posibil cutremur devastator.
“Există mai multe amenințări la adresa sănătății. Multe dintre ele sunt legate de un focar neașteptat de boală, așa cum am văzut în ultimii ani în timpul pandemiei. Sistemele de sănătate trebuie să fie pregătite să facă față unei astfel de amenințări.
OMS a spus întotdeauna despre următoarea pandemie că întrebarea nu este dacă se va întâmpla, ci când se va întâmpla. Cred că în ultimii ani am înțeles că suntem de fapt destul de vulnerabili ca societate în fața unei pandemii de sănătate”, a precizat Caroline Clarinval, reprezentantul OMS în România.

“Acesta poate fi un eveniment cu victime în masă, un cutremur sau o boală”
Şefa Biroului OMS din România transmite că, în prezent, statele membre discută despre cum își pot proteja mai bine populațiile în cazul în care va există o altă pandemie.
“În ceea ce privește OMS, pregătim sistemele de sănătate să poată răspundă la un posibil eveniment de urgență. Acesta poate fi un eveniment cu victime în masă, un cutremur sau o boală”, a menţionat Caroline Clarinval.
Directorul OMS a declarat că boala COVID-19 nu mai reprezintă o urgenţă de sănătate publică internaţională în mai 2023, la mai bine de trei ani după prima detectare a virusului în oraşul Wuhan din China, la sfârşitul anului 2019.
Pandemia Covid-19 a fost responsabilă de moartea a între 13 și 17 milioane de persoane, până la sfârșitul anului 2021, mult mai mult decât numărul de decese înregistrate oficial la nivel mondial, potrivit unei noi estimări a OMS care stârnește deja controverse, relatează agenția AFP, citată de boursorama.com.

Cele mai multe dintre decesele în exces (84%) au fost concentrate în Asia de Sud-Est
De la începutul pandemiei, cifrele oficiale ale țărilor membre, compilate de OMS, indică un total de 5,4 milioane de decese în aceeași perioadă, însă OMS a avertizat de mult timp că această statistică subestimează realitatea.
OMS a precizat că cele mai multe dintre decesele în exces (84%) au fost concentrate în Asia de Sud-Est, care, în defalcarea regională a OMS, include India, Europa (care include Rusia și alte foste țări sovietice) și America.
Aproximativ 10 țări au reprezentat 68% din totalul mortalității excesive, în ordine descrescătoare: Brazilia, Egipt, India, Indonezia, Mexic, Peru, Rusia, Africa de Sud, Turcia și SUA.
CITIȚI ȘI: