Administrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează că o nouă masă de praf saharian va traversa țara noastră începând de joi, 27 martie. „Transportul de praf saharian” în zona României va dura trei zile și va veni la pachet cu unele riscuri pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii cronice sau alergii.
O nouă masă de praf saharian traversează România
O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian va traversa sud-estul Europei și implicit România la sfârșitul acestei săptămâni.
”În perioada 27 – 29 martie, circulația aerului, la început din sector sudic, apoi sud-estic, va favoriza avansul dinspre nordul Africii al unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană către sud-estul Europei și implicit deasupra României. Depunerile de praf vor putea fi observate în intervalele în care va ploua, astfel joi și vineri îndeosebi în regiunile din jumătatea sudică, iar sâmbătă în cele estice.”, au transmis reprezentanții ANM, pe baza prognozei Serviciului de Monitorizare a Atmosferei Copernicus (CAMS).
Cod portocaliu de precipitații abundente
Tot joi, a fost emisă a avertizare Cod portocaliu de precipitații abundente, valabilă vineri și sâmbătă în 11 județe, precum și două alerte Cod galben de ploi însemnate cantitativ, respectiv de intensificări ale vântului, ce vizează aproape jumătate din țară.
Potrivit meteorologilor, în intervalul 28 martie, ora 10:00 – 29 martie, ora 12:00, va fi în vigoare un Cod portocaliu de ploi abundente în județele Mehedinți, Gorj și Vâlcea și în zona de munte a județelor Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Argeș, Dâmbovița și Prahova. În aceste zone, mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 50 – 70 l/mp și local, în special în nordul Olteniei, de peste 80 – 100 l/mp.
De asemenea, la altitudini de peste 2.000 de metri, vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare și se va depune strat consistent de zăpadă.
ANM mai arată că, în perioada 28 martie, ora 10:00 – 29 martie, ora 12:00, va fi valabil și un Cod galben de ploi însemnate cantitativ în sudul Banatului și al Olteniei, vestul și nordul Munteniei, sud-vestul Moldovei și al Transilvaniei, precum și în Carpații Occidentali și local în sudul Carpaților Orientali. Astfel, vor fi precipitații cu caracter de aversă, iar mai ales prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25 – 40 l/mp, izolat de peste 50 l/mp.
În prezent, la nivel național este în vigoare o informare de cantități de apă însemnate și intensificări ale vântului, ce va expira sâmbătă, la ora 23:00, precum și o atenționare Cod galben de ploi, ce vizează județele Hunedoara, Caraș-Severin, Gorj, Vâlcea și Mehedinți.
Cum ne afectează praful saharian
Oamenii care suferă de anumite afecțiuni respiratorii cronice sau alergii sunt expuse unui anumit risc.
„Praful saharian modifică într-o oarecare măsură calitatea aerului și induce la nivelul căilor respiratorii o iritație locală. Acest efect este resimțit mai ales de persoanele care sunt afectate de boli cronice respiratorii sau alergii. Consecința? Acești pacienți pot prezenta manifestări ale bolilor de bază. Adică să strănute, să tușească, să necesite o doză suplimentară de medicație din cea pe care de regulă o folosesc”, a declarat Dr. Beatrice Mahler, medic pneumolog în cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, conform Adevărul.