Mii de pisici au murit în Cipru, iar experţii avertizează că o tulpină mai virulentă a unui coronavirus felin provoacă o boală gravă la aceste animale. Separat, zeci de pisici au murit după ce au fost infectate cu gripă aviară în Polonia. Experţii se întreabă dacă creşterea numărului de decese indică ceva şi dacă, având în vedere că multe persoane au pisici de companie acasă, există vreo dovadă a unui risc crescut pentru oameni, relatează The Guardian.
Focarul din Cipru implică un coronavirus felin care nu are legătură cu Covid-19, dar care circulă, de asemenea, la pisici în Marea Britanie. Acest coronavirus nu infectează oamenii.
În mod normal, virusul provoacă doar o uşoară tulburare de stomac, dar poate duce la peritonită infecţioasă felină (FIP), în care globulele albe se infectează, răspândind virusul în corpul pisicii şi declanşând o reacţie inflamatorie adesea fatală în abdomen, rinichi şi creier.
Medicii veterinari au raportat o creştere bruscă a numărului de pisici care suferă de FIP
La începutul acestui an, medicii veterinari au raportat o creştere bruscă a numărului de pisici care suferă de FIP în diverse locuri din Cipru. De la trei şi, respectiv, patru cazuri confirmate prin PCR în 2021 şi 2022, s-a ajuns la 98 de cazuri în ianuarie.
Săptămâna trecută, Dinos Ayiomamitis, şeful Societăţii pentru Protecţia şi Bunăstarea Pisicilor (PAWS) Cipru, a făcut afirmaţia dramatică potrivit căreia aproximativ 300.000 de pisici au murit din cauza PIF începând din ianuarie, deşi ulterior a precizat că acesta a fost un calcul aproximativ bazat pe o mortalitate estimată la 20-30% în rândul celor aproximativ 1 milion de pisici din insulă.
Ce recomandă Asociaţia Veterinară Britanică (BVA)
“Nu am validat încă aceste cifre”, a declarat Dr. Charalampos Attipa, lector senior în patologie clinică veterinară la Universitatea din Edinburgh şi unul dintre oamenii de ştiinţă care investighează epidemia.
Acesta a spus că ultimele cifre arată că numărul cazurilor a crescut cu un multiplu de 40, de la an la an. “În mod cert, cifrele sunt de ordinul miilor, dar (numărul) exact este greu de spus”, menţionează profesorul.
Oricum ar fi, Attipa a declarat că evoluţia este “foarte alarmantă” şi arată că o tulpină mai virulentă este în circulaţie. Asociaţia Veterinară Britanică (BVA) recomandă ca pisicile aduse din Cipru să fie testate înainte de călătorie şi să nu fie transportate în cazul în care testul este pozitiv.