O furtună solară de o intensitate rară se îndreaptă spre Pământ! Fenomen rar vizibil aseară pe cerul României, care seamănă cu aurora boreală. În Alba, de exemplu, cerul nopții s-a colorat în nuanțe de roșu. Imagini spectaculoase au fost surprinse în Austria, Germania, Elveția și Italia, iar totul a fost rezultatul unei uriașe furtuni solare.
Spectacolul incredibil al luminilor nordice, cunoscut sub numele de Aurora Boreală, a putut fi admirat şi pe cerul României. În mai multe zone din țară, inclusiv în Cluj, cerul a oferit mai multe momente incredibile.
O furtună solară de o intensitate rară se îndreaptă spre Pământ şi ar putea provoca întreruperi ale reţelelor electrice şi sateliţilor încă de vineri seara, dar şi aurore boreale impresionante, au avertizat autorităţile americane, transmite AFP.
“Suntem aproape siguri că o serie de ejecţii de masă coronală, care sunt explozii de particule energetice şi câmpuri magnetice care radiază de la soare, se îndreaptă spre Pământ”, a explicat într-o conferinţă de presă Shawn Dahl, de la Centrul de Prognoză Meteorologică Spaţială din SUA (SWPC), scrie Agerpres.
Notificare de avertizare privind o furtună geomagnetică de nivel 4, pe o scară de 5, prima de acest fel din 2005
Stabilirea momentului exact de începere a evenimentului este dificilă, dar este de aşteptat ca fenomenul să persiste tot weekend-ul. “Ar putea exista un impact asupra infrastructurii”, a avertizat Shawn Dahl, precizând că este vorba despre un eveniment “foarte rar”.
În noiembrie anul trecut, un fenomen rar s-a putut vedea pe cer în România, dar și din Ungaria, unde s-a putut observa aurora boreală de un roșu aprins. Fenomenul s-a repetat și vineri seara.
Fenomenul spectaculos este rezultatul impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru și poate fi admirat în emisfera nordică sub numele de Aurora Boreală.
O furtună geomagnetică severă ar fi provocat spectacolul de pe cer
Prognoza NOAA (Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA) a transmis că o furtună geomagnetică severă (G4) se va desfășura pe 11 mai. Furtuna geomagnetică este provocată de exploziile solare „canibale” care provin de la o pată solară gigantică numită AR3664. Aceasta este aproape de dimensiunea petei solare Carrington înregistrată în 1859.
Ejecția de masă coronală rezultată a dus la o furtună geomagnetică spre Pământ. Nu a provocat niciun rău oamenilor, dar a distrus toate aparaturile electrice de la aceea vreme – telegraful.
În 1989, orașul Quebec a avut pană de curent timp de 9 ore. Pata solară AR3664 se întinde pe 200.000 km de la un capăt la altul, fiind de 15 ori mai lată decât planeta noastră. Poate fi admirată prin ochelari de eclipsă. Ultima furtună geomagnetică severă a avut loc în ianuarie 2005, susțin specialiștii în vreme spațială de la NOAA.
CITIȚI ȘI: