Prosecco, unul dintre vinurile spumante preferate de europeni, și considerată cam „de fițe” de către americani, ar putea dispărea din cauza schimbărilor climatice, potrivit unui avertisment al specialiștilor.
„Riscul nu constă doar în pierderea unui produs agricol sau în modificări ale peisajului, cu impact negativ asupra economiei locale. Riscul este de a pierde istoria unor întregi comunități și rădăcinile lor culturale.”, a spus Dr. Paolo Tarolli de la Universitatea din Padova, Italia, unul dintre autorii unui studiu publicat în iScience.
Strugurele cultivat la munte, în pericol
Însă, culegerea unei astfel de culturi, care se află la o altitudine mare, nu este una deloc ușoară, mai ales dacă punem în calcul atât schimbările climatice, cât și exodul populației:
„Schimbările demografice și exodul populației din zonele rurale au condus la o lipsă acută de forță de muncă în zonele montane. Ravagiile provocate de schimbările climatice vor face culegerea, în următorii ani, să fie mult mai dificilă. Noile generații nu sunt dispuse să lucreze în condiții extreme, dacă beneficiile economice sunt nesatisfăcătoare.”, avertizează Dr. Tarolli, potrivit surselor citate mai sus.
Fenomenul schimbărilor climatice nu are efecte doar asupra producției de vin, ci și asupra culturilor de orez din nordul Italiei, a măslinelor, a producției de ulei din Spania, precum și asupra orzului din Regatul Unit, toate acestea înregistrând scăderi semnificative în ultimii ani, din cauza condițiilor de mediu.