Exploziile de la stația GPL din Crevedia au produs 58 de victime, dintre care o persoană a murit și 57 au fost rănite, 10 fiind în stare gravă, intubate. Printre persoanele rănite sunt 39 de pompieri, doi polițiști și doi jandarmi, potrivit ultimelor date transmise de Ministerul Afacerilor Interne, unde a fost constituită o celulă de criză.
Update 23:30 Marcel Ciolacu, la iesirea din MAI:
„Mai mult ca sigur în această noapte patru pacienți vor fi transferați în Italia și Belgia. România a activat Mecanismul de protecție civilă al UE. Încercăm să salvăm cât mai multe vieți. În funcție de cum se iese din operații, vom vedea. În primul rând trebuie stabilizați”, a declarat premierul.
Marcel Ciolacu: ”Cine se face vinovat, va suporta rigorile legii, indiferent despre cine vorbim”
Premierul Marcel Ciolacu spune că dacă echipajele care au intervenit după exploziile de la stația GPL din Crevedia nu ar fi creat zona de protecție și ar fi lăsat oamenii să intre în acel perimetru, cum a fost la explozia de la Mihăilești, din 2004, ”astăzi ar fi fost o situație de nedescris”.
Marcel Ciolacu a amintit de tragedia de la Mihăilești, din mai 2004, când, pe DN 2, la 30 de kilometri de Buzău, a explodat un camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu. Atunci, 18 persoane au fost rănite, dintre care șapte pompieri, și alte 13 au fost rănite.
”Dumneavoastră sunteți mai tineri, dar noi am prins și accidentul de la Mihăilești. Dacă (după exploziile de la stația GPL din Crevedia, județul Dâmbovița – n.r.) nu se crea acel cordon și se lăsa lumea – cum s-a făcut atunci, la Mihăilești -, astăzi ar fi fost o situație de nedescris. Deci, cine a organizat acolo perimetrul și s-a ocupat, a făcut un lucru extraordinar. De fapt, s-au salvat vieți”, a spus premierul.
Update 23:12 Ministerul Sănătăţii a transmis, sâmbătă noapte, că 46 de pacienţi sunt internaţi în urma exploziilor de la o staţie GPL din Crevedia, 8 dintre aceştia fiind intubaţi, şi precizează că mecanismul european va fi folosit pentru toţi cei intubaţi în primul rând, scrie News.ro.
Potrivit MS, la Spitalul Bagdasar sunt 11 pacienţi (3 intubaţi), la Universitar – 4 pacienţi, la Spitalul de Arşi – 4 pacienti (1 intubat), la Spitalul Floreasca – 27 de pacienţi (4 intubaţi).
0212069397 / 0212069398 – Două numere de telefon puse la dispoziție de autorități pentru victimele și familiile victimelor.
Update 22:44 Într-o declarație acordată postului Digi24, premierul Marcel Ciolacu a confirmat că ia parte la celula de criză de la MAI și a anunțat că Guvernul ia în calcul activarea Mecanismului de protecție civilă al UE.
„Trebuie să existe o comandă unică la MAI pentru a gestiona situația. Luăm în calcul să activăm Mecanismul European de Protecție Civilă. Trebuie prima dată stabilizați pacienții”, a spus Ciolacu.
Update 22:41 În momentul de față avem doar 24 de paturi pentru marii arși, dintre care doar 4 sunt disponibile.
Update 22:34 Până acum, după cele două explozii, o persoană a murit, iar alte 33 au fost rănite.
Update 22:26 Conducerea Ministerului Sănătății este în legătură permanentă cu managerii de spitale din București. 12 unități sanitare din Capitală sunt pregătite să primească pacienți.
Update 22:09 A fost creată o celulă de criză la MAI, iar premierul Marcel Ciolacu va fi prezent.
Update 22:09 Klaus Iohannis, mesaj după exploziile de la Crevedia: „Sunt profund îndurerat. Prioritatea zero este să le oferim celor afectați tot sprijinul necesar” / Șeful statului cere anchetă și măsuri urgente.
Update 22:00 Raed Arafat, șeful DSU a transmis la Digi24 că 26 de pompieri au fost răniți după a doua explozie, unul dintre el fiind într-o situație gravă.
„Iniţial era vorba de 6 persoane care au fost afectate, persoane civile, din care cinci sau 6, e în dinamică situaţia, (…) intubate. A fost un stop cardiac la o persoană care nu era direct corelată cu incendiul propriu-zis, (…) dar a fost panicată. Din păcate, aici a fost a doua explozie, după a doua explozie avem în jur de 26 de pompieri răniţi, dintre care unul grav, restul în acest moment sunt cu arsuri în diferite zone ale nivelul corpului, dar care nu au necesitat intubaţie sau îngrijiri critice”, a spus Arafat.
El a precizat că există în continuare pericol de explozie. De asemenea, afirmă că există patru locuri pentru pacienți critici și că decizia transferului în străinătate va fi luată în urma analizării situației din restul țării.
Update 21:35 IGSU a închis stația acum 2 luni, pentru că nu respecta normele de incendiu, au declarat surse pentru Știrile ProTV. Administratorii ar fi folosit clandestin întreprinderea.
De asemenea, din 2021, întreprinderea nu ar mai fi avut nici autorizație de mediu.
VIDEO cu a doua explozie de la Crevedia.
Update 21:30 Un cetățean nepalez se numără printre victime. El are arsuri pe 80% din suprafața corpului
O a doua explozie a avut loc la Crevedia
O nouă explozie a avut loc în jurul orei 21.00 la Crevedia. Se pare că ar fi cel puțin 5 pompieri răniți, în urma noii deflagrații.
Primarul din Crevedia afirmă că acolo era mai degrabă un depozit de GPL, după ce activitatea de vânzare de carburanţi către cetăţeni a fost suspendată de ISU.
Ministrul Sănătăţii afirmă că dacă nu vor fi locuri în spitalele specializate pentru arşi, victimele vor fi transferate în străinătate sau la alte spitale de mari arşi din ţară. Ministerul Sănătăţii anunţă un deces şi şapte persoane rănite.
Radu Ţincu, medic ATI la Floreasca, a declarat, la Digi 24, că la spital a fost declanşat Planul Alb, personalul fiind mobilizat de la domiciliu pentru a întări liniile de gardă şi a face faţă acestui eveniment. Astfel, cadrele medicale vor veni de acasă pentru a elibera locul şi să gestioneze numărul suplimentar de victime.
O explozie puternică – urmată de un incendiu – s-a produs, sâmbătă după-amiază, în jurul orei 18:15, la o stație GPL din Crevedia, județul Dâmbovița. În urma deflagrației, mai multe persoane au fost rănite, și cel puțin o persoană ar fi decedat, potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Sunt imagini dramatice la Crevedia, acolo unde o explozie puternică a avut loc sâmbătă seară. Cel puțin o persoană a murit, iar mai mulți răniți sunt transportați la spitalele din București.
Mai mulți răniți în urma exploziei de la Crevedia au fost surprinși cu arsuri grave, pe toată suprafața corpului. Conștienți, dar în stare de șoc, victimele primesc îngrijiri medicale la locul tragediei.
La Ministerul Sănătății s-a organizat un grup de lucru. Unul dintre pacienți a ajuns la Spitalul de Arși. Alți cinci pacienți vor ajunge la Bagdasar Arseni. Cel puțin o victimă a decedat din datele existente în prezent. Vor ajunge pacienți și la Spitalul Floreasca, anunță autoritățile.
CITIȚI ȘI: