Aproape 2.500 de coridoare subterane au fost construite între Gaza și Egipt de când Hamas a preluat controlul asupra teritoriului Fâșiei, iar Israelul a impus o blocadă la frontieră în 2007, spun rezidenții, citați de Reuters, potrivit Europa Liberă.
Dar numărul de tuneluri de sub Fâșia Gaza este necunoscut, potrivit aceleiași surse. Dr. Daphne Richmond-Barack, expertă în război subteran, a declarat pentru BBC că există două tipuri principale de tuneluri sub Fâșia Gaza. Cele care trec de obicei pe sub graniță în Israel și nu au aproape nicio fortificație, fiind proiectate exclusiv cu scopul de a invada teritoriul israelian.
Tunelele din interiorul Gazei sunt diferite pentru că Hamas le folosește în mod regulat. Probabil că sunt mai confortabile pentru o perioadă mai lungă de timp. Sunt cu siguranță echipate pentru o prezență mai lungă și susținută”, spune Dr. Richmond-Barack.
Nimeni nu este dispus să spună câte tuneluri cu arme au mai rămas
După cum spun cei care au lucrat la subteranele din Gaza, citați de Reuters, mai puțin de 20 de tuneluri comerciale au rămas în 2015.
„Nimeni nu poate sau nu este dispus să spună câte tuneluri cu arme au mai rămas – e un secret păstrat de Hamas și de alte grupuri armate, care au intrat ultima dată în război cu Israelul în 2014”, a notat agenția la acea vreme.
Până la 30 de metri sub pământ
Tunelurile sunt, de regulă, săpate până la 30 de metri sub pământ, iar intrările lor sunt ascunse în case, moschei, școli și clădiri publice.
Hamasul a folosit tunelurile, de-a lungul timpului, și pentru a intra în Israel – nu este clar dacă acest lucru s-a întâmplat și în ultimul său atac, cel din 7 octombrie, în condițiile în care Israelul a instalat acum doi ani tehnologie de detectare a tunelurilor de-a lungul graniței sale cu Fâșia Gaza.
Inițial, tunelurile au fost construite cu un singur scop: contrabanda de mărfuri. Astfel, prin rețeaua subterană erau aduse în Fâșia Gaza: combustibil, gaz, materiale de construcție, produse agricole, animale, bunuri de lux și arme.
În 2006, atunci când Hamas a preluat Fâșia Gaza, membrii grupului au început să folosească tunelurile și în scopuri militare, iar contrabanda a crescut după ce Israelul a impus o blocadă – în 2007 – pentru a limita importurile de arme. Egiptul introduce, de asemenea, controale de-a lungul graniței sale cu Fâșia.
Unde s-ar putea ascunde liderii
Zeci de mii de palestinieni au început apoi să lucreze la construirea și întreținerea tunelurilor subterane. Potrivit unui raport National Geographic publicat în 2014, rețeaua subterană era atât de dezvoltată la acea vreme, încât două treimi din mărfurile din teritoriu erau aduse prin tuneluri.
Revenim la cele spuse de Dr. Richmond-Barack. Potrivit acesteia, liderii grupului se ascund în tunelurile în care se află centrele de comandă și control. Le folosesc și ca linii de transport și comunicații, sunt dotate cu curent electric, iluminat si cai ferate si permit o sedere mai lunga si mai sigură.
Experta mai spune, de asemenea, că Hamas pare să fi „perfecționat arta” tunelurilor și a războiului în ultimii ani, după ce a învățat multe urmărind tacticile rebelilor sirieni din Alep și ale luptătorilor jihadiști din grupul Stat Islamic din Mosul, Irak.