Jurnaliştii publicaţiei franceze Le Journal du Dimanche sunt de trei săptămâni în grevă. Aceasta după ce noul proprietar al ziarului a impus la conducerea acestuia un director care doreşte să schimbe linia sa editorială progresistă, în una conservatoare.
Într-un vot organizat vineri dimineaţă în cadrul redacţiei, 92 din cei 104 angajaţi ai publicaţiei s-au pronunţat pentru continuarea grevei, relatează agenţia EFE.După ce a cumpărat mai multe posturi TV, postul de radio Europe 1 şi revista Paris Match, miliardarul francez Vincent Bolloré a preluat şi publicaţia Le Journal du Dimanche (JDD), stârnind în mediile politice şi jurnalistice liberale temeri privind o „derivă” de genul Fox News în SUA.
El l-a numit la conducerea JDD pe Geoffroy Lejeune, fost director al săptămânalului Valeurs Actuelles, publicaţie cu orientare editorială favorabilă extremei drepte.
Protestul este susţinut de politicenii francezi, de stânga sau liberali
“Redacţia JDD refuză să fie condusă de un om ale cărui idei sunt în contradicţie totală cu valorile ziarului”, a transmis asociaţia jurnaliştilor acestei publicaţii, potrivit AFP. Protestul lor este susţinut de politicenii progresişti francezi, fie că sunt de stânga sau liberali din cercul preşedintelui Emmanuel Macron.”În forma sa actuală, JDD nu are niciun viitor, întrucât Vincent Bolloré vrea să facă o presă ideologică în favoarea extremei drepte”, consideră fostul preşedinte socialist francez François Hollande.
Nu este prima dată când miliardarul Vincent Bolloré se confruntă cu un astfel de protest. În anul 2016, după ce grupul său Vivendi cumpărase în anul anterior Canal+, postul său de ştiri iTélé s-a confruntat cu 31 de zile de grevă. În final, majoritatea jurnaliştilor au demisionat, iar iTélé a devenit CNews, un post cu orientare editorială foarte de dreapta şi unde Eric Zemmour, fost angajat al postului şi candidat la ultimul scrutin prezidenţial, este acum o prezenţă obişnuită.'”CNews – asta rimează cu Fox News”, crede Christophe Deloire, secretar general al organizaţiei Reporteri fără Frontiere (RSF).
„În cele din urmă, nu mai ştim dacă mass-media sunt redacţii sau partide politice”, remarcă acesta, considerând că afirmarea unei astfel de mass-media alternative celei mainstream este o “derivă în stil american”, ceea ce în opinia sa nu este conform „modelului democratic”.