China a lansat un nou soi de cartof, cu tuberculi ce ajung până la 100 de grame, fiind astfel reduși ca dimensiune dar foarte rezistenți la variații climatice.
Noul soi a fost testat în laborator de divizia chineză a Centrului Internațional al Cartofului (CIP), relatează Reuters.
Noul soi are o rezistență sporită și a reziostat unui mediu în care temperatura a fost cu trei grade Celsius mai mare decât media înregistrată în nordul Chinei și în Mongolia Interioară.
Li Jieping a descoperit noul soi care produce tuberculi a căror greutate medie este de puțin peste 100 de grame.
Cartofii chinezești rezistă atât la temperaturi extrem de ridicate, ci și la o umiditate peste medie.
China este cel mai mare producător de cartofi al lumii, dar clturile sunt afectate de bolile care derivă din acestea și de precipitațiile abundente.
„Fermierii chinezi vor fi nevoiți să înceapă schimbările în mai puțin de zece ani”, a spus Li Jieping, citată de Reuters. „Fie vor trebui să înceapă însămânțările mai devreme, în primăvară în loc de începutul verii, fie vor trebui să își mute culturile la altitudini mai mari pentru a evita atât seceta, cât și inundațiile”.
Variantele de mană care afectează cartofii au devenit mai agresive spun cercetătorii chinezi coordonați de Li Jieping.