Noua doctrină militară a Armatei române este în pregătire. Este vorba despre documentul care va stabili condițiile de angajare a țării noastre în război, după cum a declarat șeful Statului Major, generalul Vlad Gheorghiță.
Strategia care va fi formulată în baza noii doctrine include redimensionarea armatei, dar și discuții despre eventuala reintroducere a serviciului militar obligatoriu, după cum a precizat generalul Gheorghiță, în prima apariție publică de la numirea în funcție, la TVR.
Condițiile actuale de securitate impun o analiză strategică, la care armata română lucrează deja și un program ambițios de achiziții. Obiectivul final e elaborarea unui nou set de principii privind angajarea în luptă a armatei, a subliniat generalul Vlad Gheorghiță.
Noua doctrină militară a Armatei române: Serviciul militar
„Trebuie să determinăm doctrina viitoare de ducere a războiului a armatei României, să redimensionăm efectivele, să găsim soluții pentru consolidarea capacităților relevante la nivelul armatei. Trebuie să asigurăm dotarea corespunzătoare pentru îndeplinirea misiunilor constituționale”, a precizat generalul. Ministerul Apărării și toate instituțiile de forță ale țării vor lucra în viitorul apropiat și la noua strategie de apărare a țării. Documentul ar putea include modificări legislative care să permită transferul autorității militare de la armata română la structurile NATO. Dar și discuții privind o posibilă reintroducere a serviciului militar obligatoriu.
Serviciul miltar, obligatoriu?
Înzestrarea armatei e un alt element important din noua strategie. Cea mai recentă achiziție a armatei române este un vânător de mine marine cumpărat de la britanici, împreună cu o navă geamănă, cu 150 de milioane de euro.
„În momentul de față, foarte multe țări din NATO discută despre serviciul militar obligatoriu, peste tot se menține problema îmbătrânirii rezervei, și noi avem aceleași provocări, cred că e momentul să punem în fața opiniei publice și acest subiect, trebuie discuție serioasă”, a mai evidențiat Vlad Gheorghiță.