Un loc din România, care a traversat doi ani de renovări, va reintra oficial în circuitul cultural și turistic al României, la finalul acestui an. Noua destinație turistică din România e aproape de București.
„O vilă cochetă, cu parterul în stilul renașterii germane și etajul în stil modern alb…”. Așa este descrisă Vila Șipot, cunoscută și sub numele de „Casa Arhitecților”, parte a Domeniului Regal Peleș și locul unde a luat naștere proiectul Castelului Peleș din Sinaia. Vila va reintra oficial în circuitul cultural și turistic al României, la finalul acestui an, iar anunțul a fost făcut de Asociatia pentru Patrimoniul Regal Peles, pe Facebook. Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș este singura entitate non-guvernamentală și non-profit creată cu misiunea de a proteja, conserva, restaura și de a pune în valoare a patrimoniului istoric, arhitectural, artistic și peisagistic de pe Domeniul Regal Peleș, ca element – cheie al culturii, turismului și identității României în lume.
„Vila Șipot, parte a Domeniului Regal Peleș, reintră oficial în circuitul cultural și turistic al României, odată cu deschiderea Galeriei Arhitecților Peleșului”, notează sursa menționată. Principala atracție a monumentului istoric este Galeria Arhitecților Peleșului, un spațiu expozițional unic, dedicat arhitecților care au construit și dezvoltat domeniul regal.
Aceasta este organizată de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș la nivelul demisolului, cu acces direct din Piațeta Economat, și găzduiește printre exponate și vitralii cu patru dintre arhitecții importanți care au proiectat Castelul Peleș. Printre aceștia Karel Liman – arhitectul ceh care a fost în slujba Regelui Carol I pentru a extinde și amenaja Peleșul în actuala formă și care a folosit Vila Șipot drept atelier de lucru. Vila a făcut parte din destinul arhitectului ceh care, venind în Principatele române pentru a lua parte la înființarea Domeniului Regal, a rămas să trăiască în țara sa „de adopție” ca Șef al Biroului Regal de Arhitectură.
Destinație turistică și spațiu multifuncțional
Conform documentelor istorice, însuși Regele Carol I făcea vizite dese la biroul de arhitectură, pentru a supraveghea proiectarea și punerea în operă a cerințelor sale. Liman a proiectat și Castelul Pelișor, precum și alte edificii de pe Domeniul Regal, fiind implicat apoi în proiectele Reginei Maria de la Bran și Cotroceni.
Vitraliile reprezintă un element de o valoare arhitecturală aparte, asociat direct identității regalității române, iar restaurarea lor a fost o componentă extrem de importantă în cadrul procesului de consolidare a construcției, demarat la inițiativa Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș.
În cadrul proiectului de restaurare au fost finalizate lucrările de consolidare a construcției, dar și lucrările de înlocuire a instalațiilor sanitare termice și electrice, precum și de refacere a structurilor de rezistență ale spațiului Galeriei Arhitecților Peleșului.
După cum mai evidențiază sursa menționată, după modelul marilor monumente istorice ale lumii, Vila Șipot va putea fi valorificată ca obiectiv turistic, spațiu multifuncțional pentru evenimente, spațiu inspirațional de lucru pentru tineri arhitecți sau cu alte profesii creative și multe altele. Clădirea are parter, etaj și mansardă, iar interiorul este împărțit în opt camere.
Destinație turistică – Vacanță în inima Peleșului
„50 de mii de turiști sunt așteptați anual să viziteze Vila Șipot, la care se adaugă studenții care vin la Peleș prin programele de workshop organizate de universități prestigioase din țară.
Vila Șipot oferă și locuri de cazare pentru cei care vor să își petreacă o vacanță în inima Domeniului Regal Peleș”, mai precizează APRP.
Vila Şipot (numită așa deoarece se află în apropierea pârâului Peleş) a fost proiectată la începutul anilor 1900, dar a suferit modificări ulterioare, pe parcursul şederii arhitectului Líman aici. În perioada anilor 1908-1909, clădirii i s-a adăugat o amplă terasă construită peste un garaj. Este terasa pe care Líman, intrat de curând în serviciul noilor suverani, „se lasă fotografiat în 1915, albit şi copleşit de gânduri, căci după moartea lui Carol I şi declanşarea Primului Război Mondial, se profila un viitor incert“, după cum scrie istoricul de artă Ruxandra Beldiman, în albumul realizat de Muzeul Naţional Peleş.
„Casa de vis” a Reginei Maria
Castelul Peleș este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din România, având caracter de unicat și este, prin valoarea sa istorică și artistică, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea. Considerat „casa de vis” a Reginei Maria, se spune că Pelişorul constituie imaginea fidelă a gusturilor ei în materie de frumos.
În anul 1897, încă dinainte de construcţia Pelişorului, viitoarea regină Maria a construit în apropierea Peleşului o căsuţă în copac, unul din visele copilăriei sale. Referitor la această construcţie, Regina consemna: „Dragostea mea de născociri originale şi fărâma de fire copilărească ce păstrasem în fiinţa mea mă împinseră să-mi clădesc o colibă mică şi nostimă, sus, în frunzişul unor pomi. Această idee hazlie îl încântă pe Lecomte du Nouÿ, arhitectul Unchiului; aşadar, îmi desenă o căsuţă drăgălaşă şi originală care trebuia proptită sus în aer, între nişte brazi uriaşi. Îşi poate cineva închipui ce farmec avea pentru copiii mei această casă ca din basme”.
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Naționa editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a.