Noile descoperiri, publicate în Nature Communications, sugerează că circulația de răsturnare meridională a Atlanticului, sau Amoc, s-ar putea agrava în următoarele câteva decenii. Poate chiar în următorii câțiva ani, ducând la extreme și mai mari, potrivit The Conversation.
Există multă incertitudine în aceste ultime predicții și unii oameni de știință sunt mai puțin convinși că un colaps este iminent. Amoc este, de asemenea, doar o parte a sistemului mai larg Gulf Stream, o mare parte din care este condus de vânturi ce vor continua să sufle chiar dacă Amoc se prăbușește. Deci o parte din Gulf Stream va supraviețui unui colaps Amoc.
Pentru a înțelege cât de influent este Amoc
Specialiștii spun, potrivit sursei menționată, că pentru a înțelege cât de influent este Amoc, luați în considerare cât de cald le este nord europenilor în comparație cu oamenii de la latitudini similare din alte părți. În ianuarie de pildă în vestul Norvegiei temperaturile sunt cu 20 de grade Celsius mai mari decât media latitudinii. Iar asta se întâmplă datorită Amoc. Pacificul de nord-est – și, prin urmare, vestul Canadei și Alaska – se bucură de o încălzire mai modestă de 10°C de la un curent similar, în timp ce vânturile predominante de vest înseamnă că Atlanticul de nord-vest și Pacificul de nord-vest sunt mult mai reci, la fel ca și masele de uscat adiacente din estul Canadei și Siberiei.
Vremea și clima din Europa, și în special din nordul Europei, sunt foarte variabile de la o zi la alta, de la săptămână la săptămână și de la an la an, masele de aer concurente (cald și umed, rece și uscat și așa mai departe) câștigând sau pierzând influența. Iar schimbările de vreme și climă pot fi declanșate de evenimente situate departe și deasupra oceanului.
Condiții meteo deosebit de neobișnuite
În ultimii ani, Europa a fost martora unor condiții meteo deosebit de neobișnuite, atât iarna, cât și vara. În același timp, în Atlanticul de Nord au apărut modele deosebite ale temperaturilor de la suprafața mării. Pe zone mari de ocean, de la tropice până la Arctica, temperaturile au persistat cu 1°C-2°C peste sau sub nivelurile normale, luni sau chiar ani. Aceste modele par să exercite o influență puternică asupra atmosferei.
Într-o anumită măsură, putem atribui unele dintre aceste modele de temperatură a suprafeței mării unui Amoc în schimbare, dar adesea nu este atât de simplu. Cu toate acestea, asocierea anotimpurilor și a vremii extreme cu temperaturile neobișnuite ale mării ne-ar putea da o idee despre modul în care un Amoc în colaps ar tulbura status quo-ul.
Dacă Amoc se prăbușește, ne putem aștepta la extreme mai mari de căldură, frig, secetă și inundații, o serie de „surprize” pentru a exacerba situația de urgență climatică actuală, avertizează specialiștii.