Norvegia a vândut gaze naturale Uniunii Europene în 2022 și 2023 valorând peste două sute de miliarde de euro. Aproape în același timp, România, cu cea mai mare producție de gaze naturale din UE și asigurând aproape 30% din gazele Uniunii, este puternic presată de Comisia Europeană să facă reforme extrem de dureroase în plan economic și social, pe fondul angajamentelor politice legate de fondurile europene.
Norvegia a vândut gaze naturale. România a primit directive europene
Norvegia a vândut gaze naturale Uniunii Europene în cantități mari, începând cu 2022, asigurând aproximativ o treime din consumul comunitar.
Politicienii de la București și presa de profil au lansat recent informația că România a devenit în al doilea trimestru din 2024 cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, asigurând aproximativ 30% din consumul Uniunii.
În ce fel ajută însă această uriașă bogăție naturală țara noastră?
România exportă ieftin și importă scump gaze naturale, iar de producția internă, cea mai mare din Uniunea Europeană, nu se bucură nici populația, silită să reducă în ultimii ani consumul, din cauza prețurilor ridicate, nici companiile românești, devenite necompetitive pe plan extern, din cauza acelorași costuri mai mari decât în alte țări, survenite în urma liberalizării pieței interne de energie, la presiunile Bruxellesului.
Mai mult decât atât, nici statul român nu profită financiar la justă măsură de pe urma acestei resurse naturale, în condițiile în care finanțele țării se află în prezent sub o uriașă presiune, deficitul bugetar pare scăpat de sub control iar datoria externă se majorează vertiginos de la o lună la alta.
Asta cu atât mai mult cu cât prețul gazelor naturale în Europa a atins în luna octombrie cel mai ridicat nivel din acest an, pe fondul reducerii livrărilor de la furnizori importanți, precum Norvegia și Egipt.
La aceasta au contribuit și întârzierile survenite la transporturile maritime de gaz natural lichefiat importat de Uniunea Europeană din Statele Unite, dar și încetarea acordului pentru tranzitul gazului natural dintre Ucraina și Federația Rusă.
Norvegia a vândut gaze naturale. România le dă în Ucraina și Republica Moldova
Apartenența României la piața comună de energie a blocului comunitar și angajamentele politice luate față de Bruxelles au făcut ca țara noastră să își scadă consumul intern de gaze naturale și să își majoreze cota livărilor la extern, la prețuri speciale, sub piață.
Trebuie amintit că țările blocului comunitar au stabilit în 2022 un obiectiv voluntar care prevede reducerea consumului lor de gaze cu cel puţin 15%, comparativ cu media din ultimii cinci ani – una dintre măsurile menite să reducă dependența de importurile de gaze.
Iar România, deși unul din marii producători europeni de gaze naturale, se află în prezent peste ținta impusă de Bruxelles privind reducerea consumului intern.
În consecință, dar și ca urmare a angajamentelor României privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a procesului masiv de dezindustrializare a țării, consumul intern de gaze s-a situat în 2023 la cel mai mic nivel din ultimii zece ani cel puțin.
Cu toate acestea, doar 80-85% din consumul intern este asigurat de producția proprie, potrivit unei analize recente a Ministerului Energiei, în condițiile în care exporturile de gaze naturale au ajuns la 27% din producția internă în luna octombrie a acestui an.
Mai mult decât atât: România a importat în vara lui 2024 energie electrică la prețuri și cantități record, iar specialiștii anticipează că în această iarnă țara noastră va importa o treime din consumul de energie electrică în orele de vârf, dacă e ger și nu bate vântul.
Gaze naturale din Norvegia în locul celor rusești
De cealaltă parte, Norvegia, care nu face parte din Uniunea Europeană și deci nici din piața comună de energie, a dat lovitura în ultimii doi ani și gazele sale naturale i-au adus o adevărată avere.
Declanșarea războiului din Ucraina a determinat o schimbare majoră în politica energetică a Uniunii Europene, pe fondul sancțiunilor impuse de Bruxelles la adresa Federației Ruse.
Astfel, țările membre ale blocului comunitar s-au angajat să își reducă sau chiar elimine dependența de importurile de produse energetice din Rusia.
Prin urmare, Comisia Europeană a trebui să se îndrepte către alți furnizori de produse energetice – gaze în stare gazoasă, petrol, gaz natural lichefiat (GNL) – din afara Uniunii, pentru a acoperi deficitul creat prin renunțarea la gazele și petrolul din Rusia.
Două au fost țările care au profitat cel mai mult de pe urma acestei schimbări de strategie pentru Uniunea Europeană: Statele Unite, prin creșterea semnificativă a cantității de GNL pe care a exportat-o către țările europene și Norvegia, care a devenit principalul furnizor extern de gaze naturale pentru Uniune, în special pentru Germania.
Independență versus piața comună
Uniunea Europeană a importat în 2022 gaze naturale în valoare de 323,1 miliarde euro. Din această valoare uriașă, aproximativ 130 de miliarde de euro au revenit Norvegiei, pentru gazele naturale exportate către UE, potrivit Financial Post.
Importurile de gaze naturale ale Uniunii Europene au mai scăzut în 2023, în comparație cu 2022, păstrându-se însă la valoarea impresionantă de 154,5 miliarde euro, potrivit Eurostat.
Din această sumă, 48,1% a revenit Norvegiei, adică aproximativ 74 de miliarde de euro.
În doar doi ani de zile, 2022 și 2023, datorită contextului geopolitic favorabil, Norvegia a avut venituri de 204 miliarde euro, ca urmare a vânzării de gaze naturale către Uniunea Europeană.
Datele prezentate de Ministerul Finanțelor pentru perioada 2007 – 2023 arată că România a absorbit fonduri europene de 90,84 miliarde de euro și a plătit la bugetul Uniunii Europene 29,21 miliarde de euro, rezultând un plus de 61,6 miliarde euro, absorbție netă de fonduri nerambursabile reușită de țara noastră în 17 ani de apartenență la Uniunea Europeană.
Adică de 3,3 ori mai puțin decât veniturile realizate în doar doi ani de țara scandinavă, care a preferat să își păstreze independența și să nu stea cu mâna întinsă la fonduri europene. În schimb, Norvegia a vândut gaze naturale.
Citiți și: Coridorul Vertical de gaze, soluția de siguranță pentru iarna aceasta