NORAD sau Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială își asumă, în fiecare an, în Ajun de Crăciun, o misiune specială: urmărirea traseului lui Moș Crăciun în jurul lumii.
NORAD. Cum să-l urmărești pe Moș Crăciun în timp real
Tradiția NORAD a început în 1955, când un copil a apelat din greșeală un număr de telefon nepublicat al predecesorului NORAD, Comandamentul Continental de Apărare Aeriană (CONAD), crezând că îl contactează pe Moș Crăciun.
Colonelul Harry Shoup, ofițerul de serviciu în acea noapte, a realizat eroarea și a asigurat copilul că CONAD va monitoriza călătoria lui Moș Crăciun de la Polul Nord. Astfel, a luat naștere o tradiție care a continuat și după formarea NORAD în 1958.
Pentru a-l urmări pe Moș Crăciun, NORAD utilizează o combinație de tehnologii avansate:
- Radar: Rețeaua de radare NORAD, cunoscută sub numele de Sistemul de Alertă Nord, monitorizează atent orice decolare de la Polul Nord.
- Sateliți: Echipate cu senzori infraroșii, aceste dispozitive detectează căldura generată de nasul roșu al lui Rudolf, renul principal al saniei.
- Avioane de vânătoare: Piloți canadieni și americani întâmpină și escortează sania lui Moș Crăciun în spațiul aerian nord-american.
- Cameră Santa: Aceste camere speciale captează imagini și videoclipuri ale lui Moș Crăciun și ale saniei sale în timpul călătoriei.
NORAD ne spune unde se află Moș Crăciun acum
Publicul poate urmări în timp real traseul lui Moș Crăciun prin intermediul site-ului oficial NORAD Tracks Santa, care primește anual aproape 15 milioane de vizitatori unici din peste 200 de țări și teritorii. De asemenea, programul este prezent pe platforme de social media precum Facebook, Twitter, YouTube și Instagram.
Pe lângă monitorizarea online, peste 1.200 de voluntari, inclusiv personal militar și civil, răspund la aproximativ 130.000 de apeluri telefonice și peste 10.000 de e-mailuri de la copii din întreaga lume, oferind actualizări despre locația lui Moș Crăciun.
Traseul lui Moș Crăciun a început la ora 17.00, în Laponia
Moș Crăciun își începe călătoria magică în noaptea de Ajun, într-un moment de liniște și mister. Îmbrăcat în celebra lui haină roșie, el și-a pregătit sania roșie încărcată până la refuz cu daruri pentru copiii din întreaga lume, dar și pentru adulți.
Moș Crăciun și-a început lungul drum de 24 ore din Laponia. Până acum, a livrat peste 1,5 miliarde de cadouri pentru toți adulții și copiii din Japonia, Republica Populară Chineză, Hong Kong, Taiwan, Vietnam, Coreea de Sud, Coreea de Nord, Filipine și Indonezia.
Sania Moșului se îndreaptă spre Australia, timpul de sosire până la prima destinație (Broome) fiind estimat la 3 minute. Cadouri au fost împărțite și locuitorilor insulelor din Pacific.
În Japonia, prim-ministrul japonez de religie creștină, Shigeru Ishiba, a participat duminică la o slujbă de Crăciun desfășurată într-o biserică din Tokyo. În timpul vizitei sale de o oră, Ishiba a ascultat predica pastorului și a ascultat cântarea colindelor, potrivit gandul.ro.
În Republica Populară Chineză, 33,4% din populația sa este de religie budistă, 25,2% este ateistă, 19,6% este taoistă, iar 2,5% este de religie creștină – 44 milioane de creștini (38 milioane de protestanți și 6 milioane de catolici) potrivit declarațiilor guvernamentale. În Japonia,unde 70% din populație este shinto, sunt și 1,26 milioane de creștini.
În Coreea de Sud, 8 milioane sunt protestanți și 2,5 milioane sunt catolici, în timp ce în Coreea de Nord ar fi între 12.000 și 15.000 de creștini.
Cum îl monitorizează NORAD pe Moș Crăciun
NORAD ‒ Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială ‒ urmărește traseul lui Moș Crăciun în fiecare Ajun de Crăciun, folosind o combinație de radare, sateliți și aeronave din Statele Unite și Canada. Oricine poate accesa site-ul oficial NORAD pentru a-l urmări Moșul și pe cei 9 reni. În fruntea renilor se află Rudolf, cel cu nasul roșu strălucitor. Traseul lui Moș Crăciun poate fi văzut de la plecarea sa de la Polul Nord, fie pe un computer, printr-o aplicație pe smartphone, fie apelând numărul 877-HI-NORAD.