Strategia Tehnologică Nokia 2030 subliniază modul în care tendințele emergente și tehnologiile viitoare vor influența evoluția rețelelor și a lumii în următorii șapte ani.
Nokia e de părere că telefoanele mobile vor dispărea până în 2030
Conform raportului Global Network Traffic 2030, traficul de date al rețelelor este într-o continuă expansiune, iar acest lucru se va intensifica în deceniul următor. Creșterea va fi alimentată de tendințe precum inteligența artificială (AI), învățarea automată (ML), realitatea extinsă (XR), gemenii digitali, automatizarea și numărul tot mai mare de dispozitive conectate. Pentru a valorifica potențialul exponențial al acestor tehnologii, rețelele vor trebui să se adapteze și să se transforme pentru a satisface noile cerințe.
Nokia subliniază importanța unor rețele cognitive, sigure și fiabile pentru susținerea inovației sustenabile și accesibile. Potrivit lui Nishant Batra, Chief Strategy and Technology Officer la Nokia, schimbările radicale sunt necesare pentru a dezvolta rețele care să răspundă provocărilor viitoare.
Acesta remarcă trei tendințe importante care vor influența companiile din diverse industrii: AI, cloud și evoluția constantă a conectivității. Strategia Nokia 2030 propune o arhitectură viitoare a rețelelor care va sprijini inovația, productivitatea și colaborarea, având ca piloni tehnologiile emergente precum metaversul, economia API, Internetul valorii, și sustenabilitatea.
Raportul Global Network Traffic 2030 preconizează că cerințele de trafic de date ale utilizatorilor finali vor crește cu o rată anuală compusă (CAGR) de 22% până la 25% între 2022 și 2030. În cazul unei adoptări accelerate a jocurilor cloud și XR în a doua jumătate a deceniului, se estimează o creștere a CAGRei de până la 32%.
Pentru a face față acestei creșteri, rețelele vor trebui să devină mai cognitive și automatizate prin utilizarea AI și ML. Tehnologii inovatoare precum XR și gemenii digitali, împreună cu Web3, vor transforma nu doar afaceri, ci și întreaga societate.
Potrivit unui raport al companiei, se estimează că smartphone-urile, așa cum le știm acum, ar putea dispărea până la sfârșitul acestui deceniu. Tehnologia metaversului și dispozitivele de realitate augmentată sunt văzute ca soluții alternative care ar putea înlocui telefoanele mobile, transformând radical modul în care interacționăm cu tehnologia.
Nishant Batra, un reprezentant al Nokia, a declarat că acest fenomen ar putea avea loc înainte de 2030, subliniind că tranziția va depinde de adoptarea pe scară largă a acestor tehnologii emergente, atât din partea companiilor, cât și a consumatorilor.
CITEȘTE ȘI – Oppo Find N5 s-a lansat și e cel mai subțire telefon pliabil