Noi reguli de semnalizare vor fi implementate pe drumurile publice din România după ce preşedintele Klaus Iohannis a dat aprobarea la începutul acestei săptămâni pentru legea ce vizează modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 referitoare la circulaţia pe drumurile publice. Astfel, se adaugă dispoziţii esenţiale privind semnalizarea rutieră şi sunt instituite sancţiuni noi pentru cei responsabili de întreţinerea drumurilor publice.
Actul legislativ promulgat de către președintele statului vizează modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002, cu scopul de a alinia reglementările naționale cu numeroasele directive europene referitoare la gestionarea semnalizării rutiere. Noile prevederi sunt în conformitate cu prevederile Convenției privind circulația rutieră și ale Convenției privind semnalizarea rutieră, semnate la Viena la 8 noiembrie 1968, pe care România le-a ratificat prin Decretul nr. 318/1980.
„Persoanele responsabile au obligaţiile să asigure instalarea, întreţinerea şi verificarea semnalizării rutiere, în conformitate cu standardele în vigoare, să instaleze indicatoare rutiere şi alte mijloace de semnalizare rutieră sau dispozitive speciale pe drumurile publice din localitatea aflată în zona de administrare, inclusiv cele de intrare şi ieşire, cu aceste semnificaţii, să aplice sau să instaleze, să întreţină şi să verifice calitatea mijloacelor de semnalizare rutiere, în conformitate cu standardele în vigoare”, se arată în noul text al actului legislativ promulgat astăzi de liderul de la Palatul Cotroceni.
Care sunt noile reguli de semnalizare rutieră
Potrivit noilor modificări aduse acestor reguli de semnalizare, administratorul drumului public are obligația de a aplica marcaje rutiere rezonatoare transversale sau alte dispozitive de calmare a traficului, înainte de intrarea în localitate, de trecerea pentru pietoni şi de trecerea la nivel cu o cale ferată, marcaje rutiere rezonatoare longitudinale, precum şi marcaje pentru zone cu risc crescut de accidente, în cazurile prevăzute de reglementările în vigoare.
De asemenea, „administratorul drumului public sau, după caz, antreprenorul ori executantul lucrărilor este obligat să semnalizeze corespunzător, cât mai repede posibil, orice obstacol sau lucrare aflate pe platforma drumului, care stânjeneşte sau pune în pericol siguranţa circulaţiei, conform reglementărilor tehnice specifice semnalizării temporare şi să ia toate măsurile de înlăturare a acestora”.
Conform ultimelor modificări de ordin legislativ, potrivit Ziare.com, constituie contravenție „nesemnalizarea sau semnalizarea necorespunzătoare a drumului public sau a trecerilor la nivel cu calea ferată, conform standardelor şi reglementărilor tehnice în vigoare; neînlăturarea obstacolelor care împiedică vizibilitatea conducătorilor de vehicule la trecerile la nivel cu calea ferată; neîndeplinirea obligaţiilor de instalare, aplicare şi verificare a mijloacelor de semnalizare rutieră, precum şi a dispozitivelor speciale de acest fel”.
Când iarna e ca vara. Transalpina și Transfăgărășan deschise tot anul?