Cazul celor două doctorițe de la secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Sfântul Pantelimon, arestate recent sub acuzația de omor premeditat, aduce la lumină detalii tulburătoare despre practici medicale care par desprinse dintr-un coșmar. Conform informațiilor prezentate de Parchet, cele două doctorițe sunt recunoscute printre colegii din spital pentru acțiunile sale „inumane”, ba chiar uneia dintre ele i se spune „doamna cu coasa”.
Doctorița de 33 de ani și colega ei de 37 acționau „cu sânge rece”
Cele două doctorițe sunt tinere, una născută în 1987, iar cealaltă în 1991. Așadar, ele fac parte din noua generație de medici. Dar totuși sunt acuzate de procurori și de unii dintre colegi, de practici greu de imaginat. Într-un sistem în care prioritatea absolută este salvarea vieții oamenilor, doctorițele ar fi acționat „cu sânge rece” și nu s-au dat deoparte să ia decizii care să fie fatale pentru pacienții lor. Aceasta este o revelație care frapează și ridică întrebări cu privire la influența unui astfel de comportament într-un sistem unde salvarea vieților ar trebui să fie prioritatea absolută.
Cazul pacientului de 54 de ani care „nu merita” să fie ținut în viață
Cazul bărbatului de 54 de ani, a cărui moarte este investigată în prezent, reprezintă epicentrul acestui scandal. Procurorii susțin că bărbatul, aflat în grija celor două doctorițe, a fost supus unei reduceri bruşte și intenționate a dozei de noradrenalină. Potrivit referatului Parchetului, citat de HotNews, medicii ar fi luat această decizie pentru a elibera un pat din secția ATI, considerând că bărbatul „nu merită” să fie ținut în viață.
„Victima, dar și familia acestuia, au lăsat lucrul cel mai de preț, valoarea socială supremă, viața lui M.M. în vârstă de 54 de ani, în mâna inculpatelor în speranța că acestea îl vor salva. Însă M.M. și P.M. au decis, arbitrar, că nu este cazul ca acesta să mai fie ținut în viață întrucât ocupa un pat din Secția ATI”, se arată în referatul procurorilor.
Procurorii susțin că asistenții medicali erau obligați să falsifice acte
Procurorii au adus în atenție mărturii cutremurătoare ale asistenților medicali care au fost puși în situația de a falsifica datele medicale la solicitarea doctorițelor. Aceștia susțin că li s-a cerut să treacă în fișele medicale valori ale noradrenalinei mult mai mari decât cele administrate efectiv. În sprijinul acestor mărturii, Parchetul a prezentat log-urile injectomatelor, care confirmă reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată pacientului de 54 de ani.
„Inculpatele nu au acționat pe fondul unei stări emoționale, ci au acționat „cu sânge rece”, fără vreo urmă de regret sau de căință și în plus, au pus și alte persoane, în special asistenții medicali, în situația dezumanizantă de a participa la suprimarea vieții unei persoane”, se arată în documentul Parchetului.
Bărbatul „condamnat” la moarte în mod deliberat
Un aspect deosebit de dramatic al acestui caz este faptul că, la un moment dat, bărbatul a fost salvat temporar de unii asistenți care, ignorând ordinele doctorițelor, i-au administrat noradrenalină din proprie inițiativă. Pe moment, pacientul a fost stabilizat, dar, conform procurorilor, medicii au considerat că pot decide când este „timpul” să moară. Din păcate, eforturile asistenților nu au fost suficiente. La a doua încercare de a-i scădea doza de medicament, bărbatul nu a mai putut fi salvat.