Noi date: Prețul mediu al proprietăților imobiliare din România

În luna mai 2023, piața imobiliară din România înregistrează o creștere a prețurilor atât față de perioada similară a anului trecut, cât și față de luna aprilie.

Astfel, potrivit unui studiu recent efectuat de imobiliare.ro, prețul mediu național al proprietăților imobiliare este de 1.427 €/mp în luna mai, cu o creștere de aproape 2 €/mp față de luna aprilie și cu 7 €/mp față de luna mai 2022. Această tendință indică o evoluție pozitivă a prețurilor în piața imobiliară în această perioadă.

Există totuși orașe, cum ar fi Bucureștiul, unde prețurile imobiliare au înregistrat o scădere în comparație cu luna aprilie și chiar cu luna mai a anului trecut. Experții recomandă să se ia în considerare anumite aspecte atunci când se evaluează achiziționarea unei locuințe.

Piața imobliară este ca o pisică cu nouă vieți. Va cădea în picioare indiferent de vremuri. Asta pentru că, cel puțin în marile orașe, cererea continuă să depășească oferta de apartamente. Exodul din mediul rural, din orașele mici, către marile centre economice se accentuează, astfel că presiunea pe imobiliar rămâne constantă”.

Prețul mediu al apartamentelor în București

Conform analizei de pe platforma imobiliare.ro, în luna mai a anului 2023, prețul mediu al apartamentelor în București a fost de 1.498 €/mp. Acesta a înregistrat o scădere de 2 €/mp față de luna aprilie 2023 și o creștere de 25 €/mp față de luna mai 2022. Interesant este faptul că Bucureștiul este singurul oraș major din România unde prețul apartamentelor este în scădere.

În ceea ce privește Cluj-Napoca, acesta este considerat orașul cu cele mai ridicate prețuri la apartamente. În luna mai 2023, prețul mediu în Cluj-Napoca a fost de 2.446 €/mp. Acesta a înregistrat o creștere de 25 €/mp față de luna aprilie 2023 și de 66 €/mp față de luna mai 2022.

Și în Timișoara prețurile apartamentelor continuă să crească vertiginos. Conform analizei citate, media prețului pe metru pătrat este de 1.472 €, înregistrând o creștere de 8 € față de luna aprilie 2023 și o creștere semnificativă de 44 € față de luna mai 2022.

Prețurile imobiliarelor din Constanța 

În schimb, în Iași, prețul mediu al apartamentelor este de 1.375 €/mp, ceea ce reprezintă o mică scădere de doar 1 euro față de luna aprilie 2023, dar în același timp, înregistrează o creștere semnificativă de 73 €/mp față de luna mai 2022.

Prețurile imobiliarelor din Constanța continuă să crească. Potrivit datelor recente, prețul mediu pe metru pătrat a ajuns la 1.470 €, înregistrând o creștere de 1 € față de luna aprilie 2023 și o creștere de 17 € față de luna mai 2022.

Interesul românilor s-a îndreptat tot mai mult către închirierea apartamentelor. Conform unei analize realizate de Storia.ro, 50% dintre căutările de apartamente de închiriat sunt pentru apartamente cu două camere, în timp ce 32% dintre căutări sunt pentru garsoniere.

author avatar
Roseti Roxana Redactor
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Național editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a. Anii de presă, cu traversarea mai multor “etape”, reprezintă modul de rezista, prin scris, povocărilor societății. Și de a dezvălui lumii corola de minuni a unor oameni deosebiți, tocmai prin poveștile lor de viață.  Cel mai proaspăt motto: Story-ul și omul ;)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte stiri

POPULARE