În fiecare an, Noaptea Muzeelor transformă orașele României într-o veritabilă scenă culturală. Evenimentul include expoziții, proiecții, prezentări, instalații urbane, spectacole și multe altele. Anul acesta e deosebit: avem Noaptea Muzeelor ediție aniversară!
Rețeaua Națională de Muzeelor din România (RNMR) anunță desfășurarea ediției aniversare a Nopții Muzeelor pe 18 mai 2024, marcând 20 de ani de la debutul în România a acestui eveniment cultural de excepție. Ediția a 20-a reunește muzee de profile diverse, de la artă tradițională și modernă, la tehnologie, realitate virtuală, instalații interactive, știință, istorie naturală, etnografie și multe altele.
Programul complet al evenimentelor este disponibil, în ordine alfabetică, pe localități, pe website-ul www.noapteamuzeelor.org, cu actualizări permanente până în ziua evenimentului.
Anul acesta, ediția cu numărul 20 va cuprinde activități speciale, precum expoziția „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB, cu o reducere substanțială a biletului de acces; proiecte educative, precum „Prietenii Vârstnicilor” inițiat de Asociația Niciodată Singur; dar și o serie de noi participanți, cum sunt Institutul de Istorie a Religiilor și Muzeul de Anatomie Comparată din Cluj-Napoca.
Cu ocazia ediției aniversare, publicul va putea interacționa cu numeroase proiecte inedite. Printre acestea se numără:
- „Istoria pe propria piele”, o reprezentație a gladiatorilor Imperiului Roman, coordonată de Ludus Ursus Nigrus, de la Școala de Gladiatori, la Muzeul Municipiului Dej;
- tururi la lumina lumânărilor în Biserica fortificată din Apold;
- un tur ghidat și un minirecital cameral la Ateneul Român;
- lecții de balet la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din București;
- trei expoziții AMZEI @Romanian Design Week;
- o suită de animale preistorice care sunt des întâlnite în filmele de animație, în expoziția „Animale fantastice: realitate sau ficțiune?” la Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie din Cluj-Napoca;
- „Fotokaleh”, un proiect care reconstituie tehnologic și fizic lumea pierdută a comunității turce de pe insula Ada Kaleh, cu arhive fotografice și tehnici de realitate augmentată la Castelul de Apă din Drobeta-Turnu Severin și multe altele.
Multe muzee din țară și din București nu vor participa, în semn de protest
„Contextul în care are loc această ediție, care este una aniversară, este unul foarte delicat. Multe muzee din țară și din București nu vor participa în semn de protest față de întârzierile nejustificate ale Guvernului în rezolvarea revendicărilor angajaților din sectorul muzeal, care vizează creșterea cu 20% a salariilor. Trebuia să fie o ediție de sărbătoare dar este destul de dificil să celebrezi precaritatea existentă în sectorul muzeal românesc. Însă, din respect pentru public și pentru onorarea angajamentelor asumate de RNMR, noi am decis organizarea acestui eveniment”, spune Dragoș Neamu, Coordonator Relații Internaționale și Proiecte Culturale RNMR.
În acest an, participarea la Noaptea Muzeelor include 253 de obiective în toată țara, cu cele mai multe în București – 55, 34 în Iași, 22 în Târgu Mureș și 18 în Cluj-Napoca.
„Străzi deschise – București, Promenadă urbană” se alătură ediției aniversare a evenimentului Noaptea Muzeelor 2024, în calitate de partener. În acest context, traficul rutier pe Calea Victoriei va fi restricționat sâmbătă, 18 mai 2024, între orele 10:00 – 22:00, pe segmentul de drum Bulevardul Dacia – Splaiul Independenței.
De asemenea, printr-un parteneriat cu STB SA – Societatea de Transport București, va fi disponibilă o linie specială de autobuze, care va face legătura cu principalele obiective deschise în noaptea de sâmbătă spre duminică. Linia specială „Noaptea Muzeelor” va funcţiona între orele 18:00 şi 1:00, pe traseul Piaţa Presei – Piaţa Unirii (şi retur).
Noaptea Muzeelor: Muzeul Municipiului București nu va participa
Printre muzeele solidare cu acțiunea de protest se află Muzeul Municipiului București care a anunțat că nu va participa la Noaptea Muzeelor 2024. „Intenția inițială a MMB era aceea de a participa, așa cum s-a întâmplat în fiecare an prin mobilizarea tuturor resurselor interne și externe, iar muzeele din structura MMB chiar au fost înscrise la Noaptea Muzeelor. Însă este nevoie ca sectorul muzeal să își recapete demnitatea pe măsura valorii sale și a contribuției la creșterea calității vieții tuturor românilor. O decizie în această privință vedem că întârzie.
Știm că în acest moment se fac eforturi mari pentru rezolvarea acestei revendicări din partea tuturor actorilor implicați – sindicate, organizații profesionale, instituții ale statului – și sperăm cu toții la adoptarea rapidă a unor măsuri menite să respecte drepturile salariale și condiții de muncă corecte și decente pentru toți angajații din domeniul muzeal”, a comunicat muzeul.
De asemenea, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a anunțat că nu va participa la ediția din acest an a proiectului Noaptea Muzeelor, deoarece se solidarizează cu ceilalți colegi din muzeele din țară, protestând împotriva salariilor extrem de mici din sectorul muzeal.
Muzee din București participante la eveniment
Instituțiile de cultură s-au putut înscrie pentru Noaptea Muzeelor de anul acesta până la 26 aprilie. La data de 2 mai, potrivit site-ului evenimentului – actualizat zilnic de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, până în 18 mai inclusiv, deoarece pot apărea modificări sau proiecte colaterale noi – dintre muzeele bucureștene dedicate artei este anunțat că vor participa MARe/ Muzeul de Artă Recentă și Muzeul de Artă „Vasile Grigore”.
Alături de acestea vor fi, între altele, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național al Literaturii Române (inclusiv câteva case memoriale – Anton Pann, Bacovia, Minulescu, Rebreanu, Arghezi), Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand”, Muzeul CFR și Muzeul Fotbalului. Cât privește Muzeul Național de Artă al României, directorul Călin Stegerean a precizat pentru curatorial.ro că „decizia se va lua săptămâna viitoare”. Pe de altă parte, reprezentanți ai Muzeului Național de Artă Contemporană au declarat pentru curatorial.ro că „deocamdată nu s-a luat o decizie internă legat de participarea la Noaptea Muzeelor”. Aceasta va veni, posibil, săptămâna viitoare.
RNMR a precizat că, în 2024, la nivel național, Noaptea Muzeelor – care în România împlinește anul acesta două decenii – acoperă 32 de județe și Capitala. Reprezentanții RNMR au transmis, în a doua parte a lunii aprilie că sunt „conștienți și sensibili la nevoile și drepturile angajaților din sectorul cultural”.
Anul trecut, Noaptea Muzeelor a fost organizată împreună cu instituții culturale din Republica Moldova. Au participat mai mult de 360 de muzee și spații din 90 de localități din România și alte 9 de peste Prut. Acestea au acoperit geografic 38 de județe și 5 raioane ale țării vecine. În București au participat 65 de obiective culturale diverse, de la muzee (34) la festivaluri de design și de la case ale creației și ale experimentelor până la palate și galerii de artă.
Citiți și: Vrei să-ți petreci noaptea la Muzeul Militar? Ce ai de făcut